Dodelom matrjoški završen Boljšoj festival (VIDEO)

MEĆAVNIK, MOKRA GORA – Dodelom zlatnih, srebrnih i bronzanih matrojški najboljim takmičarima, kao i  koncertom violinista Romana Simovića i Julijana Rahlina, sinoć je završen festival ruske klasične muzike Boljšoj na Mećavniku. Na ovogodišnjem šestom festivalu, pored talentovanih mladih muzičara Srbije, Rusije i Republike Srpske, nastupili su svetske muzičke zvezde: violinista Nemanja Radulović, pijanista Denis Macujev i gitarista Geri Lukas.

Zlatna matrjoška, u kategoriji od 18 do 25 godina, pripala je pijanistkinji Elizaveti Karaulovoj iz moskovskog konzervatorijuma „P. I. Čajkovski“, srebrna matrjoška Ivani Damjanov, pijanistkinji Akademije umetnosti iz Novog Sada, dok je bronzana pripala Polini Šarovarovoj, mecosoporanu iz Muzičke škole „V. J. Šebalin“ iz Omska.

“Veoma sam srećna i drago mi je posebno što je nagrada neočekivana za mene. Ja sam samo svirala za publiku i nisam razmišljala o greškama. Ovo je moj srećan dan”, rekla je Karaulova.

Najbolji takmičari uzrasta od 13 do 17 godina su violinistkinja Jana Jakovljević iz Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Beograda, koja je osvojila zlatnu matrjošku, violončelistkinji Sari Čano iz Muzičke akademije iz Ljubljane pripala je srebrna matrjoška, dok je bronzana dodeljena Artjomu Bondaru, klarinetisti iz Dečije umetničke škole „A. M. Kuzmin“ iz Jugre.

Žiri se ove godine odlučivao za najbolje među 60 takmičara iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

“Žiri uvek ima jako težak zadatak, a mi smo imali još teži, jer su svi dobri. Svi kandidati su posebni, talentovani, vole svoj poziv, zaljubljeni su u muziku, rade i vežbaju. Mi smo izabrali one koji su trenutno najkompletniji, najzreliji i čiji program je najspremniji, što ne znači da bi ostali takmičari trebalo da budu razočarani, već da im to bude podstrek da u budućnosti osvoje neku od matrjoški“, ocenio je predsednik žirija Dražen Kosorić.

Tokom četiri dana trajanja festivala na Mećavniku su u revijalnom delu nastupile neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice: violinista Nemanja Radulović, pijanista Denis Macujev i gitarista Geri Lukas.“Postoji jedan grčki violinista koji nije bio tu i jedan dobar pijanista iz Rusije, a postoji i čitava lista onih do kojih ne stignemo. Posto ne želimo da nam festival bude gust, mi se trudimo da ne bude previše „imena“, već da pre i posle njih budu mladi autori. Tako da, ovi koji su bili, ustvari i jesu najbolji na svojim instrumentima na kojima su svirali”, naveo je umetnički direktor festivala Emir Kusturica.

Boljšoj festival, čiji pokrovitelj je kompanija Gaspromnjeft, traje šest godina i njegov osnovni cilj je promocija mladih muzičkih talenata i jačanje srpsko-ruskih kulturnih veza.

You may also like...