Dodeljeni ugovori poljoprivrednim proizvođačima (VIDEO)

UŽICE – Poljoprivrednim proizvođačima sa područja Zlatiborskog okruga dodeljeni su ugovori u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini. Ovaj projekat sprovodi se uz podršku Svetske banke.

Od ukupno 525 ugovora potpisanih u okviru projekta, trećina se odnosi na Zlatiborski okrug. Većina poljoprivrednih proizvođača zainteresoavana je za nabavku traktora i prateće mehanizacije.

„Ovi podsticaji naravno znače, imamo zastarelu mehanizaciju. Ovim ćemo nabaviti traktor i olakšati sebi rad“, kaže Savo Radojičić iz Užica.

„Što više ministarstvo ulaže u poljoprivredu, to je bolje za nas. Bićemo konkurentniji i moći ćemo da sa našim proizvodima izađemo na tržište“, ističe proizvođač iz okoline Požege, Nenad Čolović.

Prema rečima gradonačelnice Užica, podrška države u poljoprivrednim projektima većeg obima je neophodna, jer ni lokalni budžeti, ni sami proizvođači uglavnom ne mogu da izdvoje neophodna finansijska sredstva.

„Veoma je bitno to da 50 odsto investicije čine bespovratna sredstva, 40 odsto je kroz kreditne linije koje smo obezbedili, a sami proizvođači izdvajaju samo 10 odsto sopstvenih sredstava“, kaže Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja je prisustvovala potpisivanju i dodeli ugovora poljoprivrednim proizvođačima.

„Proizvodnja hrane je budućnost ne samo ovog okruga, već i cele Srbije. Zato je neophodno kreirati u budućnosti i nove mere i nove podsticaje za proizvođače“, kaže gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Ministarka dodaje da je sredstvima dobijenim rebalansom budžeta pokrenuta isplata mlekarima po kvartalima, a najavljuje isplatu zahtevanih potraživanja proizvođačima voća.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.