Dodeljene nagrade za likovni konkurs „Moj omiljeni književni lik“

UŽICE – U Narodnoj biblioteci Užice otvorena je izložba radova učenika drugog likovnog konkursa “Moj omiljeni književni lik”, a prvu nagradu osvojila je Anđelka Cvetković, učenica osnovne škole „Stari Grad“ za književni lik Isidore Mun.

Druga nagrada pripala je Davidu Pavloviću iz škole „Aleksa Dejović“, izdvojeno odeljenje Zlakusa za lik Mačak u čizmama, a treću nagradu osvojila je Nikolina Vujadinović iz osnovne škole „Bogosav Janković“ iz Kremana za lik Pipi Duga Čarapa.

Specijalnu nagradu osvojila je Jovana Čolić iz škole „Aleksa Dejović“, izdvojeno odeljenje Zlakusa za lik Rak Krojač.

„Inspiracija za nagradu bio mi je lik koji sam nacrtala za jedan dan.Ovo je moja šesta nagrada na likovnim konkursima, a do sada sam osvajala od trećeg do prvog mesta za likove i ilustracije“, kaže učenica trećeg razreda Anđelka Cvetković.

Direktorka biblioteke Dušica Murić rekla je da je konkurs namenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u znak sećanja i priznjanja koleginici Ratki Vučković za izuzetan doprinos u celoj ustanovi.

„Kroz njene edukativno-kreativne radionice prošle su generacije malih Užičana kojima je ponuđena mogućnost da provedu kvalitetno slobodno vreme, ali i da se približe knjizi“, govori Murić.

O radovima učenika odlučivao je tročlani žiri akademskih slikara Marijana Ćurčić, Dušan Starčević i direktor Gradske galerije Zoran Cvetić.

Akademski slikar Marijana Ćurčić navela je da su na konkurs stigla 163 rada od 158 učenika iz osam osnovnih škola.

„Skoro polovina radova je učenika iz Osnovne škole “Dušan Jerković” tako da pored zahvalnosti učenicima treba pohvaliti i rad nastavnika na njihovom angažovanju. Posao žirija bio je težak da izaberemo najbolje od velikog broja uspešnih radova“, objasnila je Ćurčić.

Učenici su najčešće birali likove iz trenutno aktuelnih bajki.

Realizacijom ovog konkursa pored razvoja likovnih sposobnosti podstiču se i čitalačke navike čije  sticanje u ovom periodu je osnov za formiranje kulture čitanja u zrelom dobu.

Izvor: infoera.rs

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.