Dodeljena priznanja „Vitez Srbije“

ZLATIBOR – Priznanja „Vitez Srbije“ dodeljena su sinoć na Zlatiboru u okviru manifestacije „Vidovdanske kulturne svečanosti“ opštine Čajetina. Plaketa Vitez srpske književnosti dodeljena je akademiku Matiji Bećkoviću.

Matija Bećković

„Ono po čemu je čovek čovek i po čemu je prizvan jeste da postane stvaralac. Ova nagrada je praznik viteštva i praznik svih onih dometa, koji pojedini ljudi u svom vremenu učine na dobrobit svih, jer ono zbog čega smo ovde nije ni sama nagrada, nije ni nagrađeni, nego ono na šta nagrada podseć, a to je da služimo jedni drugima. Mi smo veliki samo u služenju“, istakao je Nebojša Dugalić, ovogodišnji vitez srpske glume.

Nebojša Dugalić

Vitez srpske medicine prof. dr Svetozar Putnik rekao je da priznanje nije samo njegovo, već je to priznanje za stotine medicinskih profesionalaca koji se danonoćno bore za ljudske živote, kao i priznanje za sve transplatacione timove koji su 24 sata dostupni da urade nešto što je najteže u hirurgiji, a to je transplantacija organa.

Danka Lajić Mihajlović

„Čast mi je u što sam učestvovala u timu koji je uspeo da srpskoj epici vrati viteški sjaj. Tradicionalno pevanje uz gusle je upisano u na listi UNESKO kulturnog nematerijalnog nasleđa čovečanstava“, rekla je Danka Lajić Mihajlović, dobitnica priznanja vitez srpske muzike.

Vitez srpskog sporta Zoran Terzić kazao je da ova nagrada čini posebnim i njega i sve one koji su doprineli dobrim rezulatima srpskih odbojkašica.

Zoran Terzić

„Nagradu primam punog srca. Biti vitez čini me posebnim. Prija mi nagrada, posebno kada je primam ovde, na mom rodnom Zlatiboru“, dodao je Terzić.

Priznanje Vitez srpskog slikarstva dobio je Mihajlo Đoković Tikalo.

Priznanje „Vitez Srbije“ ustanovljeno je pre 11 godina i dodeljuje se ljudima koji su dali ogroman doprinos Srbiji, svojoj zajednici, struci i poslovima kojima se bave.

„Čajetina na ovaj način dokazuje da neguje tradiciju i poštuje pojedince koji nisu dovoljno promovisani i istaknuti u medijima, a sutra će biti dostojni predstavnici Zlatibora, ali i svih ostalih mesta u Srbiji“, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

You may also like...