Dobra komplet lepinja je pitanje časti (VIDEO)

UŽICE – Šta prvo pomislite kad neko pomene Užice? Gurmanu u vama sigurno na usta pođe voda, jer se seti komplet lepinje. Ovaj svojevrsni užički brend prave skoro svi ugostitelji u gradu, a jednako je vole i domaći gosti i stranci.

Potražnja za komplet lepinjom u Užicu ne prestaje, bilo da je u čuvenoj, najstarijoj pekari kod Šuljage, bilo da je u nadaleko poznatoj Blue moon, kod Cola, Kola – ili u mnogobrojnim drugim pekarama i kuhinjama. Užičani je vole jer, kako tvrde, ima jaja, kajmaka, pretopa i lepo zasiti. A i putnici namernici kad je prvi put okuse stalno joj se vraćaju.

„Dolazim iz Rume peti put, autentična je i nema nigde ovakva“, kaže jedan ljubitelj, dok drugi dodaje: „Ja sam iz Banjaluke, prvi put je probam, ekstra je“.

To je zato što je rumena i slasna odolela svakoj modi, rođena kao „lepinja sa sve“ u peći kod Šuljage, još pre pola veka.

„Tajna komplet lepinje kod „Šuljage“ je ljubav prema poslu i što ništa nismo menjali od prve kakva je napravljena“, kaže Dragan Lazić vlasnik pekare „Šuljaga“.

Slađana Šumanac, vlasnica nadaleko poznate pekare „Blue Moon“ navodi da svi koji su kasnije krenuli sa proizvodnjom ovog specijaliteta imali „Šuljaginu“ lepinju kao uzor.

„U Užicu je pitanje časti da komplet lepinja bude dobra“, tvrdi ona.

 

A zato što je pitanje časti prepoznata je i nadaleko čuvena, a u većini pekara je glavni proizvod. Zarada je dobra i posla za sve ima.

„Mi smo od nekih sedamdesetih godina prestali da pravimo hleb i samo pravimo komplet lepinju. Nema konkurencije, svi rade svoj posao i svi se trudimo da uradimo to što bolje“, navodi Dragan.

„Ako i postoji neka konkurncija to je ona zdrava, koja neguje taj kvalitet i nas tera da ga održavamo“, dodaje Slađana.

Zato što je autenetična i ukusna jedu je i mladi i stari u svako doba dana i noći. A i zdrava je, poseduje dobar holesterol i nije kalorična bomba kako neupućeni misle. A koliko se komplet lepinja duž Djetinje pojede? To verujte, niko ne bi znao da vam kaže, možda čak ni Đetinja.

You may also like...