Do posla 22,5 kilometra peške (VIDEO)

JABLANICA – Učitelj Marko Džambasović iz Čajetine do svog posla koji je od njegove kuće udaljen 22,5 kilometra često ide peške. Kako kaže ovako održava svoju kondiciju kada nije u mogućnosti da ide na akcije sa planinarskim drušvom u kom je i vodič.

Učitelj i djaci
Foto: ZooMUE

Zvuk frule označava početak prvog časa za đake u Osnovnoj školi Dimitrije Tucović u Jablanici. Učitelj Marko Džambasović pored toga što svojim đacima ulepšava školske dane muzikom, on na posao često iz Cajetine ide peške.

„Uz to što sam učitelj bavim se i planinarenjem i tako koristim priliku da spojim te dve delatnosti. Volim da pešačim da bih održao kondiciju, ali i istražio sve terene i ceo ovaj kraj i njegovu okolinu“, ističe Đžambasović.

Učitelj frulas
Foto: ZooMUE

Od Čajetine do škole u kojoj radi ima oko 23 kilometra,  kako kaže Marko kada ne žuri potrebno mu je oko tri sata da stigne na vreme.

„Teren kojim idem je zahtevan, oko 600 metara ima uspona. Trudim se da ne idem uvek istom stazom, pa kada menjam ima tu i šume i potoka“, dodaje učitelj.

Od 2011. godine Marko radi u školi u Jablanici, svoju ljubav prema prirodi preneo je i na svoje đake koji sa njim planinare, a kada se umore učitelj ima rešenje.

„Ja kada se umorim mene učitelj ponese“, rekla je učenica prvog razreda.

Prema Markovim rečima najteže mu je da ide peške u zimskom periodu, kada je veliki sneg pa sam mora da pravi svoj put i dodaje da je svaki novi dan za njega i novi planinarski izazov.  

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.