Do mora preko Golije i Peštera

NOVI PAZAR-Promene trase budućeg auto-puta Beograd – Južni Jadran neće biti. Kako je i planirano, auto-put će od Požege proći podnožjem Golije i preko Peštera, a u Boljarima će se spojiti sa crnogorskim delom ove saobraćajnice. Razmišlja se samo o krakovima auto-puta koji će sa Koridorom 11 povezati i druga područja u ovom delu Srbije.  

autoput

Ovo je u Novom Pazaru, gde je zajedno sa Rasimom Ljajićem položila kamen temeljac za novi most preko Raške, izjavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
U odnosu na takozvanu zlatiborsku trasu, pešterska je kraća i jeftinija, a iz zaostalosti izvlači dva ogromna područja u Srbiji – Goliju i Pešter. Ipak, neki političari iz Užica i Zlatiborskog okruga i dalje tvrde da će se boriti za to da Koridor 11, umesto podnožjem Golije i preko Peštera, prođe preko Zlatibora.
 
– Imamo argumente da auto-put prema Crnoj Gori od Požege ide preko Zlatibora i potom pored Sjenice do Boljara. Jeste trasa preko Golije kraća, ali ne može biti presudna samo kilometraža, već se u obzir moraju uzeti i industrijski i turistički centri, gradovi koje će povezati… Tražićemo i komparativnu studiju da bi se pokazalo šta je najbolje za Srbiju – kaže Dimitrije Paunović, novi načelnik Zlatiborskog okruga i visoki funkcioner SNS-a. On ponavlja da građani na raznim skupovima traže da se trasa Koridora 11 usmeri preko Zlatibora.
Trasa od Požege do Boljara, preko Peštera, dugačka je 107 kilometara i za oko 30 kilometara kraća je od „zlatiborske trase“. Na ovoj deonici predviđena je izgradnja 16 velikih tunela i više velikih mostova. Izgradnja će koštati oko 1,5 milijardu evra.
Pešterci, žitelji podgolijskog kraja i cela Raška oblast biće sigurni da ih čeka bolji život i da će ogromni prirodni potencijali ovog dela Srbije konačno izaći na videlo i biti iskorišćeni, tek kada graditelji stignu na Pešter i počnu radovi za koje su zainteresovani Kinezi, Turci, Azerbejdžanci…
Agencije

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.