Do kraja godine prvo vodosnabdevanje sa Sušičkih vrela (VIDEO)

ČAJETINA – Nastavljeni su radovi na postavljanju mreže u Sušičkim vrelima, alternativnom izvoru snabdevanja vodom za meštane opštine Čajetina. Postojeća akumulacija na Ribničkom jezeru odavno je planirana za komercijalizaciju zarad projekta tzv. Zlatnog grada i ostaće kao rezervna varijanta za vodosnabdevanje, a u ovoj opštini veruju da će zamena u vidu Sušičkih vrela biti adekvatna.

Trasa cevodvoda ide granicom Tripkove, Branežaca i Šljivovice i očekuje se da će upravo meštani ovih sela biti prvi priključeni na novi sistem vodosnabdevanja. Planirano je da do kraja godine budu urađena dva rezervoara za snabdevanje.

Sušička vrela cevovod
Foto: ZooMUE

„Nadam se da ćemo do kraja godine uraditi rezervoar na Žigalskom visu od 500 kubika i rezervoar Karaula od 2000 kubika. Žigalski vis će snabdevati prve korisnike upravo u selima u čijoj blizini se cevovod nalazi“, kaže predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Posle radova na mreži od izvorišta do Žigalskog visa u dužini od 4,5 km, postavljen je još 1,1 kilometar cevi, a ukupna dužina mreže iznosi 17 kilometara. Planirano je da za dve ili tri godine Sušička vrela postanu primarni izvor vodosnabdevanja u opštini Čajetina.

„Radili smo analize sa Rudarsko-geološkim fakultetom. Maksimum Sušičkih vrela je 700 litara u sekundi, optimum je 500 litara po sekundi, a minimum je 200 litara. Upravo tih 200 litara je količina koju koristi npr. Užice, a za nas je to i više nego dovoljno. Mislim da ovo izvorište ima kapacitet da Čajetina bude snabdevena vodom narednih 1000 godina“, dodaje Stamatović.

Čajetina dron foto
Foto: ZooMUE

Ovaj sistem povezan je od ranije i sa regionalnom akumulacijom na Vrutcima, čime se veruje da je obezbeđena još jedna rezervna opcija u slučaju bilo kakvih neplaniranih događaja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.