Do evropskih fondova preko Slovačke

UŽICE – Petočlana delegacija slovačke oblasti Nitra, sa kojom je Užice protokol o saradnji potpisalo pre osam godina, boravi  u Užicu. Nitra Užicu nudi saradnju pri pisanju projekata i dobijanju sredstava iz evropskih fondova.

Preporuka gostiju iz Slovačke je da projekti sa kojima budu konkurisali za novac iz Evropske unije buud iz oblasti zaštite životne sredine I infrastrukture.
“Došli smo da ponudimo naša iskustva na sprovođenju projekata koje smo realizovali ili ih pripremamo , a u koje bi do 2020. godine trebalo da uložimo 35 miliona evra”, rekao je gradonačelnik slovačke Nitre Jozef Dvonč, koji je pozvao stručnjake izt Užica da posete Nitru i upoznaju se sa projektima koji bi mogli biti realizovani i u Užicu. On je podsetio da je Nitra za 26 sprovedenih projekata iz fondova Evropske unije dobila 28 miliona evra.
Na radnom sastanku užičko rukovodstvo slovačku delegaciju je upoznalo sa problemom vodosnabdevanja i namerama o sanaciji akumulacije Vrutci I predstavlio nekoliko projektnih ideja. 
 
– Želja nam je i  da gradimo energanu kao dopunu  deponije Duboko, zatim kotlarnicu na Međaju, neophodna je i rekonstrukcija skoro  54 kilometra azbestnih cevi ,za  čiju zamenu nedostaju sredstva,kao i  prihvatilište za napuštene životinje”, naglasio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.On veruje da bi zajednički obezbedili i novac iz fondova Evropske unije i za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na više lokacija, je je Nitra upravo naovom projektu dobila najviše novca iz Evropske unije. 
Gradonačelnik Nitre, grada koji ima 80 000 stanovnika i konfiguraciju  tla sličnu kao Užice, dodao je da je za njih projektna ideja o zameni azbestnih cevi  bila vrlo jednostavna i brzo rešiva, te da bi se mogla preneti na Užice. 
 „Evropska unija će se najviše fokusirati na projekte zaštite životne sredine, a svi projekti zavisiće  od ekonomske sile i jačine grada koji konkuriše. U ovom trenutku Srbija može da koristi znatno manje novca iz Fondova EU nego njene članice. Mi ćemo tražiti formu prema kojoj bi  Užice, pre nego što Srbija uđe u Evropsku uniju, moglo da računa na sredstva iz evropskih fondova, poručio je Jozef Dvonč i gradonačelnik petog po veličini grada u Slovačkoj  i najavio saradnju dva grada u izradi projekata na nivou Evropske unije. 
ZooM
A

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.