Đukić Dejanović: Zajednički projekti opština za povećanje nataliteta (VIDEO)

PRIBOJ- Ministarka Slavica Đukić Dejanović razgovarala je u Priboju, koji ima poražavajuću demografsku sliku sa tek 7 rođenih beba na hiljadu stanovnika i 14 umrlih osoba, o načinima kako da se uz nacionalne programe realizuju i lokalni za podsticanje nataliteta.

Opština Priboj i sada iz skromnog lokalnog budžeta izdvaja 22 miliona dinara za stimulisanje materinstva, ali ta pomoć mora biti veća i sprovoditi se komplementarno sa nacionalnim programom polulacione politike, rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka zadužena za demografiju i popolacionu politiku istakla je da je zadatak njenog ministarstva i Vlade Republike Srbije u ovoj godini i poboljšanje radnog statusa majki kroz izmene Zakona o radu.

„Zakon predviđa veća ovlašćenja inspekcijskim službama. Više poslodavci neće moći diskriminatorski da se ponašaju prema zaposlenim majkama. Moraće da se naviknu na Zakon o radu koji predviđa da majke dece starosti do 3 godine ne rade popodnevnu i noćnu smenu, kao i da imaju pravo da traže da rade od kuće povremene i privremene poslove“, navela je Đukić Dejanović i najavila da će njeno ministarstvo obezbediti sredstva za bolji smeštaj najmlađih u vrtićima.

Direktorka Predškolske ustanove Neven u Priboju Jasna Kojadinović istakla je da je trenutno u vrtićima ima 563 dece, što je više u odnosu na prethodne godine,a na listi čekanja je još 45 pribojskih mališana.

Predsednik opštine Lazar Rvović naglasio je da Priboj podržava program populacione politike Vlade Republike Srbije i naveo da je i pomoć u rešavanju pitanja održivosti FAP-a i otvaranje Slobodne zone ono što će doprineti boljoj demografskoj slici Priboja.

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović razgovarala je u Priboju i sa načelnikom Zlatiborskog okruga Bobanom Perišićem i predstavnicima opština Priboj, Nova Varoš i Prijepolje o populacionoj politici.

„Mišljenja sam da zajednički projekti opština mogu dati najbolje rezultate u ovoj oblasti. Svesni smo koji su limitirajući faktori u realizaciji populacione politike,ali i koje mere se moraju preduzeti. Svima nam je zajednički cilj više beba i zato ćemo ići korak po korak“, naglasila je Đukić Dejanović.

Po njenim rečima,zajednički projekti treba da, zajedno sa nacionalnim programom, dovedu do poboljšanja i u savetodavnom delu problematike reproduktivnog zdravlja.

You may also like...