S Ditmanom o prelasku kotlarnica na biomasu

PRIBOJ, NOVA VAROŠ, IVANJICA – Nemački ambasador Aksel Ditman sa svojom delegacijom posetio je juče opštine Priboj, Nova Varoš i Ivanjicu gde je sa čelnim ljudima lokalne samouprave razgovarao o privrednom ambijentu i mogućim investicijama u ovim opštinama.

Ambasador Republike Nemačke u Srbiji Aksel Ditman sastao se sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem i njegovim saradnicima, a zajedno su obišli kotlarnicu na biomasu smeštenu u Osnovnoj školi “Branko Radičević”, dok je u Novoj Varoši sa opštinskim rukovodstvom održao sastanak u Domu zdravlja i obišao kotlarnicu u toj zdravstvenoj ustanovi koja je finansirana iz sredstava kreditne linije za infrastrukturne projekte nemačkog fonda KFW.

Foto: PPmedia

Prelazak kotlarnica na grejanje na biomasu centralni je projekat koji će ove godine u deset opština u Srbiji, među kojima su i Nova Varoš i Priboj finansijski podržati Vlada Nemačke uz pomoć Razvojne KFW banke u Srbiji. Ovo je bila i glavna tema razgovora koje je ambasador Ditman vodio sa rukovodstvima ove dve opštine. Takođe, njemu su predstavljni svi privredni potencijali ovog kraja i pogodnosti koje lokalne samouprave i država daju za ulaganje investitorima.

Foto: PPmedia

Nakon sastanka u Priboju ambasador je obišao kotlarnicu na biomasu u Osnovnoj školi” Branko Radičević” koju je opština izgradila uz stručnu i savetodavnu pomoć GIZ-a, koja pored ove ustanove toplotnom energijom snabdeva i Dom kulture, Predškolsku ustanovu “Neven” i zgradu Opštinske uprave. Dok je u Novoj Varoši takođe obišao kotlarnicu na bio masu Doma zdravlja.

„Mi smo na ovim prostorima prisutni kroj projekte za prelazak kotlarnica na grejanje na biomasu, tu pomoć nastavićemo i dalje da pružamo. Što se tiče mogućnosti privrednog ulaganja, ja nisam taj koji odlučuje o tome, uglavnom sve ovo što sam čuo od vodećih ljudi ove dve opštine i pogodnostima koje ovaj kraj pruža nemačkim privrednicima za ulaganje proslediću Vladi moje zemlje“, rekao je Ditman.

Foto: PPmedia

Posle posete ovim dvema opštinama ambasador Aksel Ditmana, sa delegacijom koju su još činili predstavnici KFW-a za Srbiju, GIZ-a i Komercijalne banke uputio se ka Ivanjici.

Foto: Beba Bojović

Tom prilikom izrazio je zadovoljstvo uspešnim poslovanjem firme Proleter čiji je vlasnik njegov sunarodnik Rajner Baumbah i istakao da ga posebno raduje saznanje da će ova uspešna fabrika za proizvodnju čarapa proširiti kapitete i uposliti nove radnike.

Preduslov za ovu, ali i naredne investicije je gasifikacija Ivanjice započeta u novembru prošle godine.  Svesrdnu podršku da se proces gasifikacije ubrza i samim tim omoguće investiciona ulaganja u privredu Ivanjice pružila je Vlada RS i predsednik Aleksandar Vučić na radnom sastanku kome su prisustvovali predsednikapštine Ivanjica, Zoran Lazović, savetnik za nemačke investicije u Srbiji, Jorg Heskens i vlasnika prduzeća Proleter, Rajnera Baumbaha.

Ambasadoru je takođe predstavljen akcioni plan energetske efikasnosti za područje Ivanjice  koji je izradila kancelarija za LER u saradnji sa GIZ-om.

Foto: Beba Bojović

Nakon razgovora sa lokalnom samoupravom ambasador NemačkeAksel Ditman posetio lokalnu Kancelariju za mlade opštine Ivanjica koja od samog osnivanjasarađije sa  nemačkom organizacijom za tehničku podršku GIZ, gde kroz zajedničke programe rade na unapređenju položaja mladih u opštini, sa posebnim akcentom na mlade iz osetljivih grupa prepoznate Nacionalnom strategijom za mlade RS, kao i Lokalnim akcionim planom za mlade opštine Ivanjica.

 

Izvor: PPmedia, InfoLIGA

You may also like...