Direktorka OŠ Dušan Jerković: „Nikoga ne etiketirati unapred“

UŽICE – Povodom nedavnih objava u medijima u vezi sa slučajem seksualnog maltertiranja učenika u „OŠ Dušan Jerković“ javnosti se obratila direktorka ove ustanove, Mirjana Maksimović. Njeno saopštenje za medije prenosimo u celosti.

„Samim postojanjem sumnje na povredu zabrane, a zabrana se odnosi na zabranu vršenja nasilja, škola je preduzela sve mere iz svoje nadležnosti. Odmah po saznanju o slučaju nasilja koji se dogodio, škola je preduzela sve potrebne radnje u skladu sa propisanim zakonskim aktima: prikupljanje informacija, obaveštavanje roditelja, sastanak Tima za zastitu dece/ učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kojem su, po pozivu škole, prisustvovala i dva predstavnika Policijske uprave Užice i obaveštena je Školska uprava Užice. Pokrenuti su vaspitno- disciplinski postupci i oni su u toku. Izrađeni su operativni planovi zaštite za sve učesnike i oni se sprovode.

Škola je u dosadašnjim delovanjima postupila i u narednom periodu će postupati u skladu sa propisanim zakonskim aktima i Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. S obzirom na to da pojedinci i pojedini mediji govore o zataškavanju, „guranju pod tepih“, nereagovanju i neobaveštavanju od strane škole, napominjem da je škola odmah odreagovala, preduzela zakonom propisane radnje, obavestila sve one koje je trebalo da obavesti i da čini sve u interesu dece.

Imajući u vidu delikatnost događaja i činjenicu da se radi o maloletnim licima, škola je postupala maksimalno profesionalno i u skladu sa svim zakonskim aktima i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Mora se imati u vidu da tokom sprovođenja postupka ne treba nikoga etiketirati, treba omogućiti pravo na dostojanstvo svim učenicima, a nakon završenog postupka izrečene mere treba da budu u skladu sa istinom do koje se dođe, pre svega imajući u vidu njenu vaspitnu funkciju.

OŠ Dušan Jerković
Foto: ZooMUE

O nasilju ne treba ćutati, to je nešto sa čim se svi slažemo. Iznošenje podataka koji su neprovereni, jer je istraga u toku, čine da javnost donosi presudu unapred, stvara se atmosfera u kojoj je teško doći do pune istine, direktno se etiketiraju učenici na najgrublji način zaboravljajući da se radi o deci. Osim toga, minimizira se ono što je škola preduzela, proziva se činjenje škole koje je u potpunosti u skladu sa svim zakonskim aktima o postupanju u slučajevima nasilja. Svi smo veoma osetljivi na temu nasilja. Briga škole je da u svim segmentima svog rada bude usmerena na brigu o deci, zaštitu dece od svakog oblika nasilja, obezbeđivanju sigurnog okruženja za napredovanje i razvoj svakog deteta. Škola bez nasilja ne znači škola u kojoj se ne dešavaju slučajevi nasilja, već škola u kojoj se ne toleriše nasilje. Dostizanje škole u kojoj se slučajevi nasilja ne dešavaju je cilj kome težimo, posvećeni smo mu bez imalo sumnje i svesni smo da je za ostvarivanje ovog cilja potrebno zajedničko angažovanje svih subjekata društva.

Naša deca u svom odrastanju prolaze put koji nije lak i na kome ih vodimo , usmeravamo i upućujemo na prave vrednosti: poštovanje, tolerancija, ljubav, drugarstvo, poverenje, odgovornost. Ali naša je dužnost, isto tako da ih podržavamo da sagledavaju svoje postupke, da razvijaju kritički odnos prema njima, da ih koriguju, da popravljaju svoje ponašanje, da ne čine iste greške, da ih pohvaljujemo, ali i izričemo mere kako bi na tom putu jasno razumeli šta je ispravno, a šta ne. Situacije nasilja dešavaju se , na žalost, u igri dece, u izlascima, na društvenim mrežama, u školi, ali i van škole. Naša dužnost je da reagujemo na nasilje u skladu sa svim zakonskim aktima. Naša dužnost je da pružimo punu podršku žrtvama nasilja, ali i učenicima koji su učinili nasilje. Naša dužnost je da vaspitno delujemo kako bi razumeli greške , pokazali istinsko kajanje i želju za popravljanjem ponašanja. Naša je dužnost da ih na tom putu vodimo. Naša je dužnost da brinemo o svoj deci jer to je naša budućnost. U ovoj dužnosti oslonićemo se na civilizacijska dostignuća humanog društva kome težimo da postupamo po pravu i pravdi, verujući u kapacitete društva i svakog pojedinca . Odricanje nije put , već biramo put borbe i rešavanja problema uz poštovanje prava na dostojanstvo svih, a naročito naše dece koja su na početku svog životnog puta“, navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.