Devetoro u bolnici zbog trihineloze,troje dece (video)

UŽICE-Tokom vikenda u užičkoj bolnici pregledano je 140 ljudi sa područja Čajetine i Zlatibora,a na bolničkom lečenju je zadržano 9 lica ,među kojima i troje dece,koji su zaraženi trihinelozom,pošto su konzumirali sušeno meso divljih svinja,izjavio je direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

 

bolnica“Svi pacijenti su zadovoljavajućeg opšteg stanja.Analize krvi su poslate u Veterinarski zavod u Kraljevu i odmah po dobijanju rezultata u togu dana proglasićemo epidemiju trihineloze”,kaže Božović.

Do epidemije je došlo nakon što su članovi Lovačkog udruženja Zlatibor iz Čajetine u novembru odstrelili dve divlje svinje,odneli meso na analizu u Veterinarsku stanicu u Čajetini i posle dobijanja potvrde da je meso ispravno,osušili ga i konzumirali.

 

“Mi smo uradili sve po propisu,ali je propust napravljen u Veterinarskoj stanici u Čajetini.Pošto su se javili prvi simptomi trihineloze ,sušeno meso smo ponovo odneli na analizu ,ovaj put ,u Veterinarsku stanicu u Mačkatu,gde su analize pokazale da je meso zaraženo trihinelozom”,priča predsednik Lovačkoh udruženja iz Čajetine Milovan Knežević,koji je takođe hospitalizovan u užičkoj bolnici.

Prema proceni Kneževića broj ljudi koji su mogli konzumirati  90 kilograma zaraženog mesa kreće se od 300 do 500.

 

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice uputili su apel da se svi koji su konzumirali zaraženo meso odmah jave lekaru,a da period inkubacije traje i do 45 dana.

“Svi pacijenti koji se na vreme jave lekaru i dobiju adekvatnu lekarsku negu neće imati posledice.Simptomi trihineloze su povišena temperatura,malaksalost,bol u zglobovima,otok očiju i lica”,kaže epidemiolog Aleksandra Andrić.

Andrićeva naglašava da je Republička veterinarska inspekcija zaplenila preostale količine zaraženog sušenog mesa divljih svinja.

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.