Devet miliona dinara za mere zapošljavanja

UŽICE – Grad Užice i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) potpisali su Sporazum o realizaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja za čiju je realizaciju Grad izdvojio devet, a NSZ 8,8 miliona dinara.

U planu je realizacija četiri mere aktivne politike zapošljavanja – javni radovi za nezaposlene osobe sa invaliditetom, subvencije za samozapošljavanje, stručna praksa i subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootovrenim radnim mestima.

NSZ Užice
Foto: ZooMUE

Direktorka užičke filijale NSZ Zorica Milošević istakla je da su pozivi raspisani 1. juna. Poziv za samozapošljavanje i javni rad trajaće do 19. juna, dok će pozivi za nova radna mesta i za program stručne prakse trajati to utroška raspoloživih sredstava.

„Planirano je da se od 90 do 100 lica uključi ove godine u ova četiri programa. Do sada je postojalo veliko interesovanje za ove mere kako nezaposlenih lica tako i poslodavaca“, rekla je Milošević.

Lica koja su uključena u program stručnog osposobljavanja primaju novčanu pomoć i troškove prevoza u iznosu od 20 000, 22 000 i 25 000 dinara u zavisnosti od stepena stručne spreme, a program traje šest, devet ili 12 meseci.

Kako do posla?

Što se tiče subvencija za nova radna mesta 200.000 dinara se dodeljuje poslodavcu koji na neodređeno vreme zaposli lice iz teže zapošljivih kategorija. Pozivom su kao teže zapošljive osobe definisani mladi do 30 godina, niskokvalifikovana i nekvalifikovana lica, tehnološki viškovi, stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom, korisnici novčane socijalne pomoći.

Iznos subvencije je 200 hiljada za svako lice iz ovih kategorija, a za osobe sa invaliditetom i korisnike socijalne novčane pomoći taj iznos je 240 hiljada dinara.

Veliki broj sugrađana se prijavio na javni poziv za meru samozapošljavanja koji je NSZ raspisala 20. maja. Sva lica koja nisu prošla na tom javnim pozivu da mogu konkurisati po pozivu koji je sada raspisan u saradnji sa Gradom.

Svi oni mogu da se jave u NSZ i podnesu zahtev na novom obrascu, dok će sva priložena dokumenta koja su predata za prethodni poziv biti kopirana i priložena za novi.

Izvor: sajt Grada Užica

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.