Delimično otvoren granični prelaz u Skelanima (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Granični prelaz preko mosta u Skelanima 2.maja  je otvoren za meštane sa obe strane Bajine Bašte i Skelana koji imaju poljoprivredna gazdinstva ili posao sa obe strane Drine.

Predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović ističe za ZOOMUE  da za stanovnike Bajine Bašte i Skelana život nije mogao da stane tokom vanrednog stanja, jer usled prirodne povezanosti njihova imanja i radna mesta nalaze se sa obe strane Drine.

Skelani preko Drine
Foto: ZooMUE

„Tokom rata dosta ljudi je prešlo u Bajinu Baštu, a imanja i kuće su ostala u Skelanima, koji administrativno pripadaju opštini Srebrenica. Danas tu granicu sa Republikom Srpskom koristi veliki broj meštana kojima prelazak preko mosta znači život.Preko 500 domaćinstava iy Bajine Bašte  ima obradivo zemljište u Skelanima i  preko 1000 meštana ih obrađuje i to je njihov jedini egzistencijalni izvor prihoda“,priča Filipović za ZOOMUE.

„Sa jedne strane reke radite u susednoj državi, a sa druge imate kuću i porodicu , tako izgleda život većine stanovnika mesne zajednice Skelani i opštine Bajina Bašta.Ova granica i most za njih predstavlja pitanja opstanka“,ističe podpredsednik Skupštine opštine Srebrenica Dragić Glišić.

 Jedna od njih je i Rajka Blagojević koja živi od pčelarstva i uzgajanja voća. Nekoliko nedelja nije mogla da obavlja sezonske radove na imanju, pa je otvaranje granice bilo od presudne važnosti za održanje njenog biznisa.

„Bila sam prva koja je prešla granicu po njenom delimičnom otvaranju 2.maja.Ne mogu vam opisati koliko je to važno za nas poljoprivrednike,jer ovo je vreme kad u polju ima puno posla,a mi od toga živimo“,priča Blagojevićeva za ZOOMUE.

Dozvolu prelaska prvo su dobili vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, a zatim i ostali stanovnici čija radna mesta nisu u istoj državi gde im je mesto prebivališta.

Lica koja prelaze granicu u obavezi su da nose zaštitne maske i rukavice, zatim da  dežurnom inspektoru naznače pravac kretanja odnosno poljoprivrednu parcelu i vrstu kulture koju obrađuju, kao i da ostave broj telefona radi eventualne kontrole.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.