Delegacija grada Laktaši u poseti opštini Čajetina

ČAJETINA – Delegacija Laktraša iz Republike Srpske boravi u trodnevnoj poseti opštini Čajetina.

„Koristimo ovu priliku da još više učvrstimo veze sa Srbima koji žive van granica Srbije, na ekonomskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom planu, i da razmenjujemo naša iskustva.Njima je veoma zanimljivo Postrojenje za preradu otpadnih voda koje smo mi izgradili, a koje oni planiraju da rade kod njih. Naravno da i mi od njih možemo mnogo toga da naučimo, a tu bih pomenuo način funkcionisanja njihove lokalne samouprave i kako se oni bore za decentralizaciju, na jednom višem nivou nego što je to danas u Srbiji, gde je sve vezano za Beograd. Da naučimo kako da se izborimo za drugačije načine finansiranja lokalnih samouprava, drugačije načine povraćaja PDV-a, za uvođenje platnih razreda za javne funkcionere, da za istu težinu i isti nivo poslova budu isto plaćeni javni radnici u Beogradu i, na primer, u Čajetini „, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović nakon prvih razgovora predstavnika opštine Čajetina sa brojnom političko-privrednom delegacijom iz Laktaša.

foto.zlatiborpress

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić naglasio da su u Čajetinu došli da vide šta bi od Zlatiboraca, kao jedne veoma uspešne opštine u Srbiji, mogli da prepišu, prvenstveno kada su u pitanju poljoprivreda i turizam.

„Pričali smo i o projektima zaštite životne sredine koje je Zlatibor već realizovao, a gde smo mi negde u fazi projektovanja. Jedan od najznačajnijih projekata koji smo zapazili je svakako projekat regulisanja otpadnih voda sa prečistačima.Drugi projekat je svakako Agro biznis centar koji se, kako su nas domaćini upoznali, realizuje zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima koji su ujedno i akcionari u tom projektu, na šta i mi možemo da stavimo akcenat, ne samo u Laktašima, već i u celoj Republici Srpsko “, rekao je Bojić.

Poseta delegacije iz Laktaša Čajetini i Zlatiboru će trajati do nedelje, tokom koje će rukovodstva ove dve bratske opštine moći da razmene iskustva dobre prakse, a gosti iz Laktaša će moći da na licu mesta vide sve ono što je opštinu Čajetina svrstalo u lidere razvoja turizma u Srbiji i u regionu.

foto.zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.