Dejan Petrović domaćin Sabora u Guči

GUČA – Majstor trube iz Užica, Dejan Petrović biće domaćin ovogodišnjeg, 63. Sabora trubača u Guči.

Dejan Petrović rođen je 1985. godine u Užicu, u selu Duboko, kao sin naslednik najpoznatijeg srpskog trubača, Miće Petrovića.

Dejan Petrović
Foto: Dragan Karadarević

Dejan i njegov brat Darko su četvrta generacija trubača. Trubu je prvi zasvirao Dejanov pradeda Tanasije, a od njega se ova veština prenosila sa kolena na koleno. Tanasija je nasledio Danilo, a Danila sin Mićo, koji je prvi svetom proneo slavu ovog instrumenta.

Dejan je, već u svojoj šestoj godini, prvi put zasvirao na pozornici, a dane detinjstva provodio je sa ocem i njegovim orkestrom, otkrivajući tajne i lepote muzike, sve dok ih nije prepoznao u sebi.

Već kao dvanaestogodišnjak je imao svoj, mladi orkestar, ali kada posle četiri godine ostaje bez oca, na njegova pleća pada preveliki teret.

Ipak, čvrsto je gazio stopama svoga oca, sve dok nije morao produžiti dalje i sam izabrati svoj put. Sa puno truda i zalaganja, uz pomoć i podršku brata Darka i ostalih članova benda, Dejan, još kao mladi trubač, osvaja prestižne nagrade.
Uspesi su se ređali, da bi konačno, 2006.godine, na takmičenju u Guči ponovio i nadmašio uspeh svog oca, osvojivši “Majstorsko pismo”. Tako je 20-godišnjak iz Dubokog ušao u istoriju Dragačevskog sabora trubača kao najmlađi Majstor trube.
Oduvek je voleo da se poigrava sa muzikom, da spaja nespojivo. Ali i pored eksperimentisanja sa muzikom i trubom, ostao je dosledan svom poreklu, tradiciji i muzici uz koju je rastao.

GZS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.