Deca sve kasnije progovaraju prve reči (VIDEO)

UŽICE – Sve više dece sve kasnije progovori. Nije retkost u praksi da čak i deca sa četiri ili pet godina starosti nisu razvila ni osnovne govorne funkcije. Dok se genetski razlozi ne mogu sprečiti, može se uticati na ono što stručnjaci smatraju glavnim uzrokom dečje pasivnosti, a to su moderne tehnologije.

Propisi Svetske zdravstvene organizacije kažu da deca do dve godine starosti ne bi trebala uopšte da budu izložena ekranima, a od dve do pet godina mogu biti izložena do sat maksimalno. U praksi se to retko poštuje,

„Kod mene je bilo dete od dve i po godine koje ima svoj mobilni telefon, a deca od pet godina već imaju pristup servisima kao što su Youtube, TicToc… Deca nauče na njima sadržaje i repodukuju ih, ali ako ih pitate nešto o tome, ona ne umeju da odgovore. Roditelji nam kažu kako ona znaju da pričaju, ali u pitanju je prosta jednosmerna komunikacija“, kaže Ivana Marković, defektolog-logoped

Uloga roditelja je nezamenljiva, pogotovo u prvoj godini života. Igra je važan segment detinjstva, kao i neposredno okruženje, koje mora biti podsticajno po dete. Iz tog razloga, poželjno je uključiti decu u vršnjačke grupe što ranije, kako zbog razvoja komunikacije, tako i zbog ograničenja korišćenja tehnologije.

„Dete mora imati izazove, da bude nestašno. Ali, mora imati i odrasle pored sebe, koji će ga usmeravati i pričati mu. Jer, danas se kaže da je igra dece sve kraća, a razlog je to što roditelji ne učestvuju u njoj“, kaže Srđana Šarović, logoped u Predškolskoj ustanovi Užice

Poremećaj govora kod dece može se registrovati i među jedincima i među decom koja imaju braću i sestre.

FOTO: Užička nedelja

„Dešava se da starije dete razvije govor uredno, pa je prezahtevno i roditelji posvete svu pažnju njemu, a drugo dete zarad mira u kući izlože ekranima“, dodaje Marković.

„Zahtevno dete samo će tražiti da se igrate sa njim, ono ne može samo. Ali dete koje je manje zahtevno može samo da se igra, a upravo njemu je potrebnija pažnja roditelja, jer mozak ne može sam da se razvija. Roditelji to nekada ne shvataju pa ga ostave samo da se igra dok oni obave druge poslove“, smatra Šarović.

Prema mišljenu logopeda, prve reči dete bi trebalo da progovori na uzrastu od oko godinu dana, sa 18 meseci trebalo bi da formira proste rečenice, a sa tri godine da već može da ispriča može neki događaj.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.