Deca ipak crtaju (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Učenica novovaroške Osnovne škole „Živko Ljujić“ Sofija Vuković osvojila je prvo, a Emilija Cuparić drugo mesto na republičkom Takmičenju za najbolju dečju karikaturu „Mali Pjer 2023“. Sofija i Emilija, dobar su primer, uz svoje drugare, kako se kroz crtanje mogu pokazati neki njihovi stavovi, a uz to i na najbolji način prezentovati svoja škola.

U vreme kada digitalne tehnologije zauzimaju sve više mesta u našim životima, i kada mislimo da deca retko crtaju, pojave se devojčice kao što su Sofija i Ema. One su na takmičenju “Mali Pjer” osvojile prvo, odnosno, drugo mesto.

“Mojim radom sam želela da prikažem današnjicu i današnje društvo. Htela sam da prikažem važnost knjige i da svi mi biramo pravac kojim ćemo se usmeravati”, kaže Sofija Vuković.

“Ja sam želela da na šaljiv način prikažem Filipa Višnjića, kako bi zapravo izgledao u današnjici. Ja sam umesto njegovih gusli stavila gitaru i tako ga na šaljiv način prikazala”, objašnjava svoju karikaturu Emilija Cuparić.

Na Sofijin i Emin uspeh, ali I druge uspehe njihovih drugara, ponosna je i nastavnica, koja im je najveća podrška u crtanju.

“Iza takvih nagrada i takvih postignuća stoji višegodišnji rad, da ne potcenimo ni rad njihovih učitelja, od prvog razreda do dana današnejg. Dakle, sve se to sabralo u jedan ovakav rezultat”, kaže nastavnica likovne kulture u Osnovnoj školi “Živko Ljuijić” u Novoj Varoši, Milka Lojanićić.

Dugi niz godina sa brojnih likovnih konkursa i takmičenja učenici ove škole, vraćaju se sa nagradama. U kabinetu za likovno su napravili i malu galeriju svojih radova. Sve je to dokaz da deca vole da crtaju, uprkos vremenima u kojima su digitalne tehnologije preovladale.

 “Onu povratnu inforamciju koju meni deca daju je da se deca odmaraju na likovnoj umetnosti od drugih predmeta i da im je to opuštajuće. To je veoma dobro i ohrabrujuće u današnjim vremenima”, zaključuje Milka Lojanićić.

Takmičenjeu za najbolju dečju karikaturu „Mali Pjer“ se održava u organizaciji “Prijatelja dece Srbije”, a pod pokroviteljstvom Ministarstava kulture i prosvete i Narodne banke Srbije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.