Dani Rače ukraj Drine od 4. do 7. oktobra

BAJINA BAŠTA – 24. Duhovne svečanosti Dani Rače ukraj Drine održaće se od 4. do 7. oktobra u Bajinoj Bašti.

Program počinje otvaranjem izložbe slika Miloja Markovića „Čuvar vremena“ u galeriji Ustanove Kultura i koncertom sastava Serboplov. Drugog festivalskog dana biće predstavljena knjiga arhimandrita Jovana Radosavljevića „Memoari„, a Anita Stojadinović će odigrati monodramu „Bog da prosti“. U subotu će biti predstavljeni zbornik Udruženja književnika Kiprijan Račanin „Kiprijanov kladenac IV“ i knjiga ovogodišnjeg dobitnika račanske nagrade Đorđa Sladoja „Pevač u magli„ a biće prikazan filma „Isceljenje“. U nedelju će u Manstiru Rača biti dodeljana Račanska povelja.

Foto: Drina Info

Organizator manifestacije je fondacija „Račanska baština“ osnovana 1995. sa zadatkom da izučava kulturno-istorijski značaj manastira Rače i prepisivačku delatnost čuvenih monaha iz Rače.

Manifestaciji je u proteklim godinama okupila najznačajnija imena srpske kulture i umetnosti, a neki od nosilaca Račanske povelje su Milorad Pavić, Peter Handke, Emir Kusturica, Dobrilo Nenadić, Goran Petrović, Radovan Beli Marković, Ivan Lalić…

Svečanost se održava pod pokroviteljstvom opštine Bajina Bašta.

You may also like...