Dani frankofonije od danas i u Užicu

UŽICE-Izložbom knjiga francuskih piscaca za decu Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke u Užicu, danas počinju Dani frankofonije u Užicu. Povodom manifestacije Mesec frankofonije više od 30 priredbi i skupova biće priređeno u 14 gradova Srbije.

Kako je saopštio Francuski institut u Srbiji ,manifestacije obuhvataju  frankofone pesme i koncerte, predavanja i debate, takmičenja, gastronomiju, izložbe, stripove filmove, ples i razgovore o kulturnoj baštini.

Organzatori Dana frankofonije u Užicu  su učenici, nastavnici francuskog jezika i školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ u saradnji sa Narodnom bibliotekom, uz podršku Francuskog instituta Srbije.

Dani frankofonije se nastavljaju sutra, 20. marta, međuvršnjačkim edukativnim susretima u OŠ „Dušan Jerković“, od 13 časova.

U sredu, 21. marta, od 18.30 časova   je druženje u okviru Kluba ljubitelja poezije – Žak Prever, u čitalištu Narodne biblioteke.

U četvrtak, 22. marta, u 13 časova će biti otvorema izložba knjiga fransuskih pisaca i učeničkih radova povodom likovnog konkursa UPFJS, u OŠ „Dušan Jerković“.

Dani frankofonije završavaju se u petak, 23. marta, uz muzičko – književno veče u čitalištu Narodne biblioteke, koje počinje u 18 časova i 30 minuta.

Izložbom knjiga francuskih pisaca za decu Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Užice, počinju Dani frankofonije u užičkoj OŠ Dušan Jerković.

 

Francuski institut u Srbiji je naveo podatak da oko 100.000 učenika u Srbiji uči francuski, bilo kao prvi strani jezik u dvojezičnim frankofonim odeljenjima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pirotu, Valjevu, bilo kao drugi strani jezik.

You may also like...