Dani Danila Lazovića od 22. do 25. oktobra

PRIBOJ – Pod sloganom „Poezija su ljudi“ u Priboju će se od 22. do 25. oktobra održati sedmi po redu festival „Dani Danila Lazovića“ u znak sećanja na velikog barda jugoslovenskog i srpskog glumišta Danila Lazovića.

Prema rečima direktora Festivala Milorada Damjanovća možda baš ovaj slogan, više nego ijedan ranije i odslikava suštinu poezije i misiju.

„Danilo Lazović, čije ime, delo i umetničku veličinu i slavimo, najbolji je primer da su poezija – ljudi. Baš zbog toga ovogodišnji Festival upravo je i okrenut ljudima, njihovim radostima i problemima, odnosno svemu onome što čini život onakvim kakav i jeste. U tome je presudna uloga umetnosti i poezije. Prepoznati, oplemeniti i opomenuti da je život dar, a umetnost njegov najveći prijatelj“, kaže Damjanović.

Za razliku od prošle godine kada je akcenat bio na mladim glumcima ove godine biće posvećen doajenima srpskog glumišta.

Festival otvara izložba „Velikani srpskog pozorišta“, koncert „Muzika pokretnih slika“ i predstava „Trpele“ Beogradskog dramskog pozorišta.
Drugog dana na programu je „Princeza fina sa Lima“ Male pozorišne radionce, „Svetozar treći“ i „Dar“ programa „Krugovi nade“. Treći dan rezervisan je za radionicu „Karakterizacija stiha“, monodramu „Ima neka tajna veza“ programa „Krugovi nade“ i predstavu „Lepotica Linejna“ Kruševačkog pozorišta i ART TEMA.

Poslednjeg dana je takmičarsko veče studenata glume iz zemlje i regiona u govorenju poezije uz muzičke goste Ljiljanu Stjepanović i Olivera Njega i predstavaljanje pobednika “Internet konkursa u govorenju poezije”.

Organizatori su Dom kulture „Pivo Karamatijević“ i Zavičajni muzej Priboj, a pokrovitelj je Opština Priboj.

You may also like...