Danas protest protiv izgradnje MHE na brani jezera Vrutci

UŽICE – Nevladina organizacija Libergraf pozvala je građane da se danas u 17 sati okupe na protestu ispred gradske uprave.

Razlog protesta je, kako tvrde, protivljenje izgradnji nove mini-hidrocentrale na brani jezera Vrutci, sa kojeg se Užice snabdeva vodom. 

U Libergrafu tvrde da su u Prostornom planu područja posebne namene „Sliv akumulacije Vrutci“ na brani tog jezera uočili da se, pored postojeće MHE Vrutci nalazi ucrtana još jedna, za sada nepostojeća MHE. Napominju i da su prošle jeseni došli do informacija da se na brani Vrutci odvijaju pripremni radovi za izgradnju još jedne MHE. 

„Veliki deo Užičana je čuo za MHE Vrutci, koju su čak i pojedini ministri Vlade Srbije označili kao jedan od glavnih uzroka prekomernog zagađenja cijanobakterijama, tokom zime 2013/14. godine“, navodi Libergraf. 

U Libergrafu kažu i da je za pomenute radove JVP „Srbijavode“ raspisalo javnu nabavku na kojoj je pobedilo preduzeće Hidro-Tan d.o.o. iz Beograda. Ono je u vlasništvu Dragana Klisure, čoveka koji se često dovodi u vezu sa kumom predsednika Srbije, Nikolom Petrovićem, koji poseduje brojne mini-hidrocentrale u Srbiji. 

„Sve ovo ne bi bilo sporno da na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja od Ministarstva građevinarstva nismo došli do podatka da JVP „Srbijavode“ nema građevinsku dozvolu za radove koji se na brani izvode“, stoji u saopštenju Libergrafa. 

Dodaju i da su ministarstvu uputili zahtev za inspekcijski nadzor, kao i da očekuju njihov odgovor. Prema njihovim rečima, trenutno se čini kao da od samih građana Užica ne zavisi da li će i do kada koristiti vodu iz veštačkog jezera u Vrutcima. 

Jezero je sagrađeno sredinom osamdesetih godina prošlog veka, u godinama kada se gradilo i jezero Zaovine na planini Tari.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.