Danas hitna sednica Skupštine opštine Nova Varoš


NOVA VAROŠ- Na sednici Skupštine opštine Nova Varoš koja je zakazana za danas po hitnom postupku, odbornici će glasati o predlogu da se odustane od zajma za gradnju centralne gradske toplane na biomasu. Sednica sa samo ovom tačkom dnevnog reda zakazana je na zahtev predsednika opštine Radosava Vasiljevića, koji smatra da je zajam u iznosu od 2.979.000 evra u ovom trenutku preskup za „Energiju Zlatar NV“ i našu opštinu.

foto.zoomue

Ukoliko se odbornici saglase sa predlogom, van snage će biti stavljena odluka Skupštine opštine od 26. decembra prošle godine kojom je na predlog Nadzornog odbora „Energije Zlatar NV“ data saglasnost ovom preduzeću za učešće u „Programu podsticanja obnovljive energije : Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji“, a koji se finansira iz zajma koji je Nemačka razvojna banka odobrila našoj zemlji. Plan je bio da se zajam u iznosu od 2.970.000 evra koji bi iz ovih sredstava bio odobren „Energiji NV Zlatar“ iskoristi za gradnju centralne gradske toplane na biomasu, kao i za rekonstrukciju gradske toplovodne mreže. Zajam bi se vraćao u 36 rata, do sredine 2039. godine. Iznos polugodišnje rate ( svakog 31. januara i 31. jula) je 82.750 evra, što je prema mišljenju čelnika lokalne samouprave, prevelik zalogaj za ovu opštinu.

Prema planu, gradnja toplane trebala je da počne iduće godine na prostoru bivše „Radnikove“ radionice ispod „Sloge“.

„Obzirom da odbornicima Skupštine opštine nije bio dostavljen Ugovor na razmatranje, smatramo da su odredbe trilateralnog ugovora nepovoljne i da iste ’Energija Zlatar NV’ nije u mogućnosti da ispuni. Iz tog razloga i podnosim zahtev za održavanje sednice Skupštine opštine po hitnosti, kako bi odbornici razmotrili Ugovor i eventualno usvojili predlog odluke o stavljanju van snage Odluke od 26. 12. 2019. godine-„,kaže se u zahtevu predsednika opštine Radosava Vasiljevića za sazivanje hitne sednice Skupštine opštine Nova Varoš.

Varoške novine

You may also like...