Dan srpsko-ruskog prijateljstva na Tari (VIDEO)

TARA – U 18. školi prijateljstva humanitarne organizacije „Naša Srbija“ koja se održava na Tari danas je održan tradiconalni dan srpsko-ruskog prijateljstva. Škola je ove godine okupila decu iz Popovca i Paraćina, sa Kosova i Metohije, Republike Srpske, Crne Gore, Moldavije i Rusije.

Dve nedelje učenja i radionica na Tari su škola u koju deca jedva čekaju da odu i ne raduju se njenom završetku. Škola je već šestu godinu zasnovana na srpsko-ruskom kodu, pa se kroz igru i pesmu uči jezik, tradicija, istorija i kultura dve zemlje.

„Naučio sam da su naša i njihova zastava iste samo što su naše boje nopačke, pišemo ćirilicom i potičemo od Slovena“, hvali se znanjem Dragan Milanović iz Ugljevika.

Dan srpsko ruskog prijateljsta je prilika da mališani gostima i dobrotovirma pokažu šta su naučili, a neki od njih se i prihvate igre.

„Kada bi više ljudi provodilo vreme sa decom kao što ja sada provodim igrajući se, svet bi bio lepše mesto za sve nas“, kaže Dmitrij Solovjov, direktor Fonda socijalno kulturnih inicijativa Svetlane Medvedeve.

Kroz školu je do sada prošlo više od 4000 dece, a kako  ističu organizatori benefiti su, pored prvenstvene ideje očuvanja srpskog nacionalnog identiteta, mnogobrojni.

„Od kada su u kampu deca iz Rusije to je pre svega izgradnja prijateljstva između Srbije i Rusije, ali i izmedju te dece, jer ona su u centru pažnje“, navodi Nikola Kosović iz NVO „Naša Srbija“.

Sergej Šastin, zamenik predsedavajućeg Odeljenja Svetog Sinoda Ruske pravoslavne crkve ističe da je cilj  ipak poklanjanje osmeha deci, jer „to je ono što će oni jedni o dugima zapamtiti“.

Škola je vremenom postala mesto susreta razliitih nacionalnosti i promovisanja saradnje među državama učesnicama, pa je od ove godine i pod pokroviteljstvom UNESKA.

 

 

You may also like...