Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja (VIDEO)

UŽICE – Nova Sigruna kuća sa više smeštajnog kapaciteta neophodna je Zlatiborskom okrugu, poruka je Ženskog centra u Užicu povodom obeležavanja Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Iz te organizacije kažu da žene često nisu svesne da su žrtve nasilja, pa je podrška prijatelja i okoline od presudne važnosti kako bi donele odluku da napuste nasilnika.

Od početka ove godine ubijeno je 6 žena, a prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja najčešće ubice su partneri. Da li smo svesni toga?

18. maj dan sećanja na žene žrtve nasilja
Foto: ZooMUE

„Neki ljudi nisu ni svesni da čine nasilje. Prosto vidim ovih dana šta se sve dešava“, kažu za ZooMUE sugrađani.

Specifična situacija zbog epidemije korona virusa uticala je na smanjen broj poziva u užičkom Ženskom centru, jer su žrtve bile izložene celodnevnoj kontroli od strane nasilnika.

„Nešto što očekujemo, a primećujemo, da će sad nakon vanrednog stanja doći do eskalacije u smislu donošenja odluke da napuste nasilnika, izađu iz nasilja, pokrenu razvod braka“, kaže Vesna Bogdanović iz Ženskog centra Užice.

Žene često nisu svesne situacije jer nasilje ne počne odjednom, već postepeno i one vremenom postaju izolovane od svojih prijatelja i rodbine, a onda i od realnosti.

Ženski centar u Užicu obeležio 18. maj
Foto: ZooMUE

„Kada se primeti kontrola u ponašanju, preterana ljubomora, zatim neka ograničenja, zabrana da se druži sa prijateljicama, da se čuje sa rodbinom… To bi već trebal o da bude alarm“, rekla je psihološkinja Ženskog centra Užice Nevena Ostojić.

Na području Zlatiborskog okruga ove godine nije bilo femicida, a prošle godine zabeležena su četiri ubistva.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.