Dan pešačenja u Užicu (VIDEO)

UŽICE – U subotu  16. septembra, na Dan pešačenja, grad Užice u saradnji sa Planinarskim klubom „Rujno“ organizuje akciju pešačenja pod nazivom „Đurića orlovi“ u klisuri Đetinje, duž staze Stare pruge.

Kružna planinarska staza počinje skretanjem sa staze Stare pruge kod Velike brane, nastavlja se vidikovcima preko brda i prolazi kroz šumu prema makadamskom putu koji se spušta do Stare pruge, nazad ka Velikoj brani. Potrebno vreme za prelazak staze je oko 6 časova, uz stručno vođenje planinara PD „Rujno“, a ukupna dužina staze je 9,5 km sa usponom i spustom od po 350m.

„Cilj ovog projekta je unapređenje turističke ponude i izletničkog turizma Užica, Nove Varoši i Bajine Bašte“, izjavila je Dunja Đenić, članica Gradskog veća.

Finansijskim sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija  za ovaj poziv obezbedilo je 917 000 dinara, a grad je kofinansirao u iznosu od 150 000 dinara i ta sredstva su namenjena nabavci mobilijara  u klisuri Đetinje. Tom prilikom postavljeno je 5 odmorišta, 1 kućica znanja za najmlađe članove, 5 klupa, 4 info table, 10 putokaza, uređeno i obeleženo 9,5 km planinarske staze Đurića Orlovi.

„Grad Užice je ovim uređenjem skrenuo pažnju mnogih drugih gradova, ubrzao sve procese u vezi sa zaštitom i pojačao aktivnosti  na uređenju, istraživanju i mogućoj komercijazaciji Staparske banje“, rekao je Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor, i dodao da, ovim putem, lokalno stanovništvo može zaraditi od turizma.

„Pokušavamo da omladinu i starije ljude zainteresujemo za šetnju i rekreaciju jer je to osnova za bolje zdravlje i  psihofizičko stanje nacije“, kazao je Ivan Obućina, sekretar PD „Rujno“.

Početak šetnje je u 08:15 ispred hotela Turist, odnosno u 09:00 ispred Velike brane.

 

You may also like...