Daj pedalu raku

UŽICE-Povodom obeležavanja međunarodnog  Meseca borbe protiv raka dojke, Savetovalište za žene obolele od raka dojke ‘’Jefimija’’ i grad Užice, tradicionalno 8. godinu za redom, u subotu, 1.oktobra sa početkom u 11 časova, ispred restorana ‘Plaža’ na plaži  organizuje podršku kampanji “Daj pedalu raku” u saradnji sa  Ženskim centrom Milica, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja , Ministarstva omladine i sporta i podrškom Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kampanja se realizuje u 30 gradova Srbije, Slovenije i Hrvatske. U Užicu će se realizovati kroz rekreaciju, šetnju i vožnju do Velikog parka,gde će se na kraju pistiti pink baloni u nebo za sve one koje nisu uspele da se izbore sa ovom bolešću.

Udruženje Jefimija Užice
Foto: ZooMUE

Ovaj skup se organizuje kao nastavak ranijih aktivnosti i pod  pokroviteljstvom  grada Užica i uvršten je u kalendar proslave Dana grada.

Srbija sa svojih 4.600 obolelih  i 1 600 umrlih godišnje, u evropskom proseku po broju obolelih, ali na prvom mestu po broju umrlih u Evropi. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90 odsto ako se otkrije na vreme, umre 1600 žena ali nemojmo zanemariti podatak da rak dojke preživi 3.000 žena zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama.

Ovom izuzetno značajnom kampanjom svi zajedno skrenućemo pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda, promovišući zdrave stilove života, među kojima su umerena težina, rekreacija i biciklizam idealni  za žene kako u slučaju prevencije tako i rehabilitacije kod žena  operisanih od karcinoma dojke, koje su zbog smanjene funkcije ruke ograničene izborom sporta.,navodi se u saopštenju Savetovališta Jefimija.

Šetnja za zdravlje
Foto: Savetovalište Jefimija


Tokom celog oktobra na led ekranu na Trgu partizana, redovno i učestalo će biti emitovane  motivacione poruke o neophodnosti redovnih kontrolnih pregleda i samopregleda koji će biti ilustrovani i kratkim filmom.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.