Da nas ujedini plamen badnjaka (VIDEO)

MOKRA GORA, UŽICE – Gradonačelnik Užica Tihomir Petković sa saradnicima jutros je u Mokroj Gori, najudaljenijoj mesnoj zajednici, u domaćinstvu Slobodana Dragutinovića posekao Badnjak koji će do večeras stajati ispred gradske kuće, a potom će biti naložen ispred hrama Svetog Đorđa.

Uz molitvu, pšenicu i vino posečen je badnjak koji  treba da nas ujedini i podseti da se moramo držati zajedno. U domaćinstvu Dragutinovića Badnji dan se slavi po starim običajma. Pre svitanja se porani poseče se mlado hrastovo ili cerovo drvo koje je simbol topline i ljubavi koji treba da drže porodicu na okupu,.

Seča badnjaka u Mokroj Gori
Seča badnjaka u domaćinstvu Dragutinovića

„Po starinskim običajima slavimo. Ujutro se porani poseče se badnjak, uveče se unosi, taj dan se priprema pečenica i sve što treba za Božić“, priča Slobodan Dragutinović kako se Badnji dan i Božić slave u njegovoj porodici.

Slobodan i Snežana i decu uče da se raduju Božiću i porodičnim praznicima. A mališani se raduju kako poklonima tako i druženju.

„Najviše volimo kada se svi okupimo i družimo. Volimo i kada ispred crkve palimo badnjake“, slažu se najmlađi.

Vrlo je važno da, u vreme kada se promovišu neke druge i drugačije moralne vrednosti,  negujemo tradiciju i običaje vezane za našu veru. Vatra badnjaka treba da nas ogreje i nauči da se radujemo životu, baš kao što je to bilo u Vitlejemskoj pećini kada je rođen Hristos.

„Badnjak i Božić su tu da objedine porodicu. U tome je sutšina praznovanja Božića. Srbi itekako vole da učestvuju u praznovanju Božića da bi praznovali mir jer je on najpotrebniji ne samo porodici nego i svakom gradu, zemlji pa i celom svetu“, objašnjava suštinu praznika protojerej Vladimir Dukanac, starešina Crkve Svetog Đorđa u Užicu.

Badnji dan i Božić dočekujemo u vreme teških dešavanja za SPC u Crnoj Gori i upravo zato bi ovi praznici trebalo da nas ujedine, a ne da nas dele.

Badnjak posečen u Mokroj Gori
Badnjak jutros posečen u Mokroj Gori

„Kada je reč o odbrani SPC u Crnoj Gori, i dalje je to većinsko srpsko stanovništvo, a sada su u prilici da se bore za očuvanje crkve zajedno sa nama iz Srbije, i svih delova gde žive Srbi. Mi Užičani dajemo im punu podršku u onome što čine da na miran način sačuvaju imovinu SPC“, poručio je užički gradonačelnik Tihomir Petković.

Badnjak koji je jutros posečen u Mokroj Gori biće postavljen ispred gradske kuće u Užicu, a večeras će zajedno sa ostalim badnjacima biti naložen ispred hrama Svetog Đorđa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.