Da li je voda na Zlatiboru ispravna ili ne?

ZLATIBOR – Zavod za javno zdravlje Užice i sanitarna inspekcija proglasili su vodu iz sistema za vodosnabdevanje sa Ribničkog jezera neispravnom za piće, a predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je ovu meru osporio.

Obaveštenje Zavoda za javno zdravlje Užice o neispravnosti vode zbog povećane koncetracije nikla pojavilo se u predškolskim ustanovama i hotelima i odmaralištima na Zlatiboru.

Opštinsko javno komunalno preduzeće Vodovod koje upravlja sistemom sa Ribničkog jezera na svom sajtu je objavilo da je voda kao i ranije ispravna za sanitarno – higijenske potrebe, i da će se voda za piće i pripremu hrane distribuirati cisternama, uz podsećanje da se radi sa institucijama na rešavanju problema sa povećanim prisustvom nikla koji se prirodno sadrži u zemljištu.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je na zasedanju odbornika opštinske vlasti rekao da će se vršiti dodatne analize vode i naglasio politički karakter ove situacije rekavši da Srpska napredna stranka širi paniku i vrši pritisak na republičke inspekcije što je bilo tema žučne rasprave na Sednici skupštine opštine održanoj u danu kada je problem sa vodom objavljen.

„Mi se sigurno nećemo povinovati tim njihovim nalozima zato što znamo da je ta voda ispravna za piće. Oni su promenili parametre da bi samo mogli na taj način da opštinsku upravu ili opštinu ucenjuju ili da probaju da Zlatibor prikažu u nekom drugom svetlu, da se ovde nešto ne radi kako treba. Zlatiborci sigurno ovu vodu pod ovim uslovima i po ovim parametrima tih sastojaka koriste već 30, 40 godina, a izvorišta su sva pod ovim analizama rađena. Ljudi piju tu vodu od kad je nastao Zlatibor. Ne može sada neko da dođe i promeni te parametre kako njima odgovara da bi sutra mogli da ucenjuju, iznose neistine i šire paniku i defetizam,“ kazao je predsednik opštine na čijem sajtu je objavljeno zvanično saopštenje.

Zavod za javno zdravlje Užice na svom sajtu nije objavio rešenje o nespravnosti vode sa Ribničkog jezera niti je obavestio javnost kroz sredstva javnog informisanja o detaljima analize. S obzirom da se radi o pitanju koje dugoročno može imati posledice po zdravlje ljudi, žitelji Čajetine i Zlatibora moraju sačekati nove informacije u narednim danima o upotrebljivosti vode sa česme za piće.

Zlatiborpress

You may also like...