Da li bi vrednovanje našeg mleka kao alpskog oživelo stočarstvo u brdsko-planinskim predelima

KOSJERIĆ-U opštini Kosjerić gotovo 70 procenata stanovništva bavi se poljoprivredom, a najzastupljeniji je uzgoj maline. I dok bi i ove sezone cena za „crveno zlato“ mogla biti još viša u odnosu na prethodnu, stočari već dugo čekaju da mleko brdsko planinskih krajeva Srbije bude na ceni kao i alpsko.

Milivoje Živković iz Ševrljuga bavi se stočarstvom i dnevno od muže ima od 80 do 100 litara mleka.

Živkovići su zbog stočarstva dokupili i deo domaćinstva, koje se ugasilo i tako u Ševrljuge doneli novu nadu. Ostali su privrženi tradiciji, pa u vekovnom objektu prave proizvode od mleka. Ružica kaže da su voljni da unaprede taj proces, ali ima stvari koje nedostaju.

Krave
Foto: ZooMUE

„Te rashladne uređaje, vitrine, aparati za vakumiranje, a sve ostalo nije problem, to sve mogu ja da radim“, kaže Ružica Živković iz Ševrljuga, a Milivoje Živković dodaje: „Od mehanizacije sve smo ovaj, nismo ništa od države dobijali, niti od opštine, niti od države, ali smo sve samofinansirajući. I od traktora duplaka i od balirke, od kosačice, od sve što ima, skupljači sena“.

Kako su krave umatičene, od države imaju subvenciju od 25 000 dinara. Međutim, postojeći propisi prave razlike među stočarima. Tatjana Koković već godinama kao agronom pokušava da ukaže da je postojeću uredbu potrebno prilagoditi i za brdsko planinska područja.

„Recimo dvojica komšija, jedan je ispod petsto, drugi je iznad petsto, što znači da ovaj komšija koji je niže mora imati minimum tri grla, a komšija gde je razdaljina recimo dvadeset metara između kuća je već iznad petsto metara i on ima povoljnije uslove, odnosno mora imati minimalno dva kvalitetna priplodna grla. Moja ideja je da to bude recimo prosečna nadmorska visina opštine Kosjerić i da onda svi proizvođači budu da kažem izjednačeni“, objašnjavaTatjana Koković, predsednica Skupštine opštine Kosjerić.

Dok se Tatjana posvetila unapređenju poljporivrede kroz odluke opštinskog parlamenta, stočari očekuju od države da merama zaustavi odumiranje stočarstva u brdsko planinskom području. Kažu da se to mleko vrednuje kao i alpsko, bilo bi i više stočara,oživeli bi pašnjaci u planinama.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.