„Cveta Dabić“ dobija nov izgled

UŽICE – Radnici MPP „Jedinstva“ 25. juna počeli su sa rušenjem nekadašnje tekstilne fabrike  „Cveta Dabić“ koje bi trebalo da bude gotovo do 25. decembra ove godine. Staru fabriku zameniće stambeno – poslovni prostor.

Radnici skidaju krov, a zatim će biti srušeni zidovi i na kraju konstrukcija-stubovi i grede. Ivan Stanojčić, šef gradilišta, smatra da će ovaj posao biti gotov i pre roka.

„Sve objekte na ovoj celini rušimo. I dimnjak. On nije pod zaštitom države. Ostavićemo ga jedino ukoliko se desi da projektanti drugačije odluče“, kaže Stanojčić.

Cveta
Foto Infoera

Prostor fabrike prostire se na površini od jednog hektara i podeljen je na dve celine. Druga polovina fabrike do Koštičkog potoka, na kojem je najveći deo prostora zauzimala tkačnica, nije za sada u planu za rušenje.

Sve spomen-ploče sa fabrike će skinuti stručnjaci užičkog Narodnog muzeja i čuvati ih dok ne budu ponovo vraćene na ovu lokaciju. Investitor radova je kompanija „Jedinstvo“ koja je vlasnik celog objekta nekadašnje „Cvete Dabić“ od 2006. godine.

Tekstilna fabrika Cveta Dabić, kasnije Frotex. nastala je na temeljima prve užičke Tkačke radionice koja je bila početak industrijalizacije užičkog kraja. Počela je da radi 3. maja 1901. godine. Njena pogonska snaga bila je električna energija proizvedena u hidrocentrali na Đetinji koja je počela da radi 2. avgusta 1900. godine po Teslinom višefaznom sistemu naizmeničnih struja i bila je prva u Srbiji i treća u svetu hidrocentrala ove vrste.

Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.