Crveno slovo ispred „crnog petka“ (VIDEO)

UŽICE – Užičanka Tanja Kendija, koja ima radnju u kojoj prodaje unikatne poklone i kućne dekoracije, rešila je da ne poštuje „crni petak“ niti druge popuste, već crveno slovo. Ona je svoje sugrađane već navikla da obraduje nižim cenama za pravoslavne praznike.

Po ugledu na svetski „crni petak“ popusti u mnogim radnjama zaživeli su i u Srbji , ali ne i kod Tanje Kendije u njenoj maloj radnji unikatnih poklona i kućnih dekoracije. Od samog otvaranja radnje, pre pola godine, popust je uvek za sva crvena slova i krsne slave.

„Kad je bio „crni petak“ dosta ljudi je ušlo u radnju da pita ima li popust, ja ga nisam odobrila zato što postoje crvena slova u crkvenom kalendaru i krsne slave, s tim što kad su popusti za slave, popust je dan uoči slave, za dan slave i dan posle“, kaže Tanja.

Popust je uvek isti – 20 posto, simbolično, jer je baš radnju otvorila 20. juna. Za razliku od „crnog petka“, vikend i sezonskih popusta, kod nje zbog mnogo praznika u pravoslavnom kalendaru, popusti su  mnogo češći, od pet do sedam puta puta mesečno.

„Odrasala sam u pravoslavnoj porodici, volim sve što je naše i srpsko, ali nemam ništa protiv onih koji odobravaju popuste na „crni petak“ ili neke druge. Njihova radnja, njihova sudnja“, navodi Tanja.

U izlogu njene radnje su unikatni pokloni i kućna dekoracija, uglavnom u dekupaž tehnici. S njenim pečatom i originalni, prigodni za slave, godišnjice, rođendane… Domaćinski odnos i neobična ideja, doveli su joj već i stalne mušterije koje, kaže, najviše vole kutije za nakit i pletene stvari.

„Svako ko dođe da kupi poseban poklon kupuje ga za posebnu osobu, nemoguće je ovde kupiti dve iste stvari, niti na nekom drugom mestu. Radim i personalizovane poklone, po želji, sa različitim natpisima, imenima, boji“, dodaje Tanja.

Ovih dana u Tanjinoj radnji mogu se naći predmeti sa pečatom Božićnih praznika, jer je na redu Božićni popust koji će trajati od 6. do 9. januara. A potom, stiže i Stevandan, Bogojavljenje, Pravoslavna Nova godina, Savindan… Dosta praznika samo za januar.

You may also like...