Crteži Save Šumanovića kroz aktivno vođenje izložbe (VIDEO)

UŽICE – U Gradskoj galeriji je, poslednjeg dana izložbe crteža Save Šumanovića, održano aktivno vođenje kroz izložbu „Ishodište slike“, koja obuhvata fond Narodnog muzeja Srbije u kojem se nalaze crteži i predlošci za slike ovog umetnika.

Na crtežima su uglavnom ženski aktovi i pejzaži iz vremena boravka Save Šumanovića u Parizu, neposredno pred povratak u Šid.

„Kroz izložbu poredimo crtež i sliku za koju je on bio predložak. Zajedno sa Galerijom Save Šumanovića u Šidu smo upotpunili ovu kolekciju, kroz koju se mogu pratiti različite razvojne faze ovog umetnika. Po povratku u Šid počinje njegova potpuno autentična faza, a pejzaži i aktovi su među njegovim omiljenim temama. Imamo i ciklus „Beračice“, koji čine realistični crteži i posebno sam zadovoljna prostornim rešenjem za tu zbirku“, kaže kustos Narodnog muzeja Srbije Dragana Ljubenović, koja je vodila izložbu.

U Gradskoj galeriji izloženi su svi radovi iz fonda Narodnog muzeja Srbije, koji obuhvata 78 crteža, dve litografije i jedno ulje na platnu.

„Naša galerija godinama unazad organizuje izložbe u saradnji sa najznačajnijim ustanovama kulture u našoj zemlji. Ova izložbba organizovana je u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, a Sava Šumanović je svakako jedan od najznačajnijih srpskih umetnika u prethodnom veku. Posebno se ističe činjenica da su ovo crteži koji su poslužili kao predlošci za neke od njegovih najznačajnijih slika“, kaže direktor Gradske galerije, Zoran Cvetić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.