Crno – bela ideologija (VIDEO)

UŽICE – Likove užičkih, ali i partizanovih legendi, u vidu murala u centru Užica, juče je ovekovečio umetnik, Milan Milosavljević, u svetu umetnosti poznatiji kao Deroks. Svoje mesto, na zidovima na glavnoj ulici i kod užičkog bioskopa, pronašli su Radomir Antić i Miroslav Radošević. U večernjim satima, istog dana, u restoranu „Ćira“, organizovano je književno veče, na kome je predstavljena knjiga „Crno-bela ideologija, razgovori sa partizanovcima“.

„Današnji dan će ostati zapamćen kao važan u Užicu, između ostalog zato što povlači inicijativu koja se odnosi na izradu murala. Osim toga, tu je ova knjiga koja beleži jedan trenutak i pravi jedan mali presek u grupi svih nas koji volimo Partizan na svoj način. Autori su okupili jedanaest ozbiljnih ljudi, sa kojima su pričali. To što sam ja rekao, nisam smeo da čitam, malo me je sramota. Moj brat je profesor književnosti. On je knjigu pročitao, pohvalio izjave i inicijative nekoliko ljudi, ali i knjigu kao literaturu, koju vredi čitati“, rekao je Milan Milosavljević – Deroks.

Jedan od autora knjige, koja sadrži trinaest intervjua, je Filip Jerinić.

„To su ljudi za koje smo mislili da mogu da kažu nešto zanimljivo o Partizanu, da podele osećanja prema klubu, da kažu kako su ga nekada videli, a kako ga danas vide. Ima tu bitnih misli koje su izrečene. Kada sam ja bio klinac i kada sam počeo aktivno da idem na utakmece, u petom, šestom razredu, jedan čovek mi je poklonio knjigu „Legenda o grobarima“. Pre toga, neki drugari su mi se smejali što idem na sve utakmice, na gostovanja, nekad i sam. Onda sam pročitao tu knjigu, u kojoj su opisane neke legende, Giga Zelenović, Leo, Keva, Valjevac i jako mi je značila“, rekao je Jerinić.

„Promociju crno bele ideologije“ i izradu murala u Užicu, organizovala je grupa navijača Partizana „Grobarski treš romantizam“.

 

 

You may also like...