Čišćenje gornjeg dela jezera Međuvršje (VIDEO)

MEĐUVRŠJE – Grupa volontera, uglavnom zaposlenih u industriji informacionih tehnologija, sprovela je akciju čišćenja priobalja na jezeru Međuvršje. Motivacija im je to što su, prema njihovim rečima, prethodne akcije sprovedene na ovom jezeru urodile plodom i na tim delovima je znatno manje otpada nego ranije.

U dve smene sa po pet plovila održana je akcija čišćenja uglavnom tršćaka na gornjem delu jezera Međuvršje, uz učešće oko 60 volontera. Neki od njih već ranije su čistili ovo jezero, neki su se oprobali u akcijama sličnog tipa na drugim lokacijama, dok su neki bili debitanti.

„Nisam ranije bila na ovom jezeru, jedino sam prolazila kada sam putovala ka Zlatiboru. Ali zaista je lepo i kada sam čula da će se akcija ovde sprovoditi odmah sam se prijavila“, kaže jedna od volonterki.

Već u uvodnom delu akcije na obalu je doneto oko 30 džakova punih otpada izvađenog iz reke. Ogranizatori ističu da je čišćenje sprovedeno namenski pred letnju sezonu, jer u ovo doba godine bujice donesu sa sobom velike količine otpada.

„Prethodnih godina otpad je bio bliže brani na Međuvršju, ali smo uspešno očistili ta područja. Sada delujemo preventivno i očistićemo otpad pre nego što ga voda nanese ponovo ka brani i kupalištu. Koristimo specijalno izrađene čamce, jer je za ovu akciju neophodno da imamo plovila sa plitkim gazom“, kaže Vladimir Pavlović iz „Discover Serbia“.

Volonterska akcija čišćenja jezera Međuvršje u organizaciji Discover Serbia
Foto: ZooMUE

Ono što se donekle negativno odražava na samu akciju jeste činjenica da sav izvađeni otpad iz jezera po svemu sudeći ne može biti recikliran.

„Nažalost, teško može doći do toga. Tu je nekoliko vrsta plastičnog otpada, koji bi se prethodno trebao selektovati za recikliranje. Najveći deo ovog otpada završiće na deponiji, ali svakako je i to bolje nego da bude u reci, tj. na mestu gde svakako nije prirodno da se otpad nalazi“, kaže Bojana Perić, direktorka društva za upravljanje ambalažnim otpadom „Eko star pak“.

Slična akcija biće održana i u zlatiborskom selu Semegnjevo, gde će u subotu u saradnji sa JP „Srbijašume“ u području Parka prirode biti očišćen jedan bujični potok.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.