Ćirilični park u Bajinoj Bašti (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Po četvrti put u Bajinoj Bašti održana je manifestacija „Ćirilična baština“, posvećena negovanju ćiriličnog pisma i širenju svesti o značaju njegovog očuvanja. Ove godine manifestacija je bila posebna po otvaranju Ćiriličnog parka.

Novootovoreni park kreiran je sa ciljem da se najmlađi kroz igru upoznaju sa ćiriličnim pismom. Svojevrsnu premijeru predstavljalo je nadmetanje beba u puzanju, na stazi ispisanoj ćiriličnim slovima, na kojem je najuspešnija bila Kristina Živanović.

„Bili smo oduševljeni kada smo čuli da će se organizovati trka beba. Lepo je to što je opština otvorila ovaj parkić, a pritom se obratila pažnja i na ćirilicu“, kaže majka, Marija Živanović.

Ovogodišnja „Ćirilična baština“ simbolično je obuhvatila i obeležavanje Dana slovenske pismenosti, što je dodatno istaknuto predstavom „Bedemi“, o misinarskom delovanju Ćirila i Metodija.

„Veliki broj dece u ovom parku govori nam da će on biti izuzetno posećen i da će deca kroz igru u ovom parku učiti našu azbuku“, rekla je Vesna Đurić, predsednica opštine.

Prisutne je sa sporovima oko ćirilice upoznao prof dr Milo Lompar.

„Posredno treba uklanjati neke nevidljive faktore, kao što su pitanje kulturne inferiornosti ili kompleks krivice, koji iz pozadine uređuju ovako nebrižljiv odnos prema ćirilici“, rekao je Lompar.

Pobednica pesničkog konkursa je Marina Nikolić, sa pesmom „Pisma“, dok su na likovnom konkursu najuspešnije bile Anđela Jakić i Katarina Stanković. Gimnazijalci su održali debatu na temu „Ćirilica ili latinica“, a dodeljene su zahvalnice privrednim subjektima koji u poslovanju koriste prevashodno ćirilično pismo.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.