“Ćirilična baština” u Eri kulture

UŽICE-U okviru programa “Era kulture” u Istorijskom arhivu Užice, predstavljena je manifestacija “Ćirilična baština”. O manifestaciji i drugim aktivnostima, koje se realizuju u cilju zaštite i negovanja srpskog pisma, govorili su istaknuti stručnjaci iz oblasti srpskog jezika i predstavnici manifestacije, po kojoj je Bajina Bašta jedinstvena. Oni su bili i gosti gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević.

Foto.grad Užice

Prof. dr Viktor Savić i prof. dr Aleksandar Milanović sa Filološkog fakulteta u Beogradu, Goran Vasić, istoričar i direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, akademik Zlata Bojović, ovogodišnji dobitnik “Ćirilične darovnice” i predstavnici manifestacije “Ćirilična baština”, tokom sastanka sa gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević izrazili su zadovoljstvo interesovanjem Užičana za događaj priređen u Istorijskom arhivu Užice. Istovremeno, uz čestitke povodom titule nacionalne prestonice kulture, koju grad u ovoj godini nosi, istakli su da to nije bez razloga, jer Užice ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Takođe, još jednom , naglasili su da je važno kontinuirano raditi na upotrebi i zaštiti ćiriličnog pisma.

Foto.grad Užice

Za očuvanje ćirilice i manifestaciju “Ćirilična baština” veliko interesovanje pokazali su i Užičani, koji su prisustvovali prezentaciji manifestacije upriličenoj u organizaciji Istorijskog arhiva Užice, Ustanove “Kultura” i TO “Tara- Drina” iz Bajine Bašte u okviru programa “Era kulture”.

Ćirilična baština je kulturna, obrazovna i turistička manifestacije koja se svakog maja organizuje u Bajinoj Bašti. Cilj Ćirilične baštine je da podstiče korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.