ČIGOTA: Književno veče sa Matijom Bećković

ZLATIBOR – Jedan od najvećih srpskih pesnika, akademik Matija Bećković, biće gost Čigote na Zlatiboru u subotu, 17. avgusta, povodom 40 godina postojanja i rada Biblioteke, u ovoj reprezentativnoj zdravstvenoj ustanovi.


Pesnik će svoje stihove govoriti u Kongresnoj sali a pre ovog programa, Bećkoviću u čast, u Galeriji Čigote biće otvorena izložba Matija, autorke Dragane Tipsarević, dugogodišnje direktorke Biblioteke u Kraljevu. Na 25 izložbenih panoa, propraćene su dve Bećkovićeve biografije – životna, započeta pre ravno 80 godina, i ona druga, književna, koja otpočinje objavljivanjem prve pesme 1957, a završava se, za sada, najnovijom zbirkom stihova 100 mojih portreta.

U programu otvaranja izložbe, pesme Matije Bećkovića izvešće guslar Radovan Peković. Program otpočinje u 20.00 časova u Galeriji i nastavlja se u Kongresnoj sali ČIGOTE® u 20.30 časova. Pored svih književnih nagrada i priznanja, Matija Bećković je ovogodišnji dobitnik plakete Vitez srpske književnosti koju mu je dodelila Opština Čajetina.

You may also like...