Četvrti kontingent jelena naseljen na Zlatibor (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatibor je naseljeno još šest jedinki jelena, po tri mužjaka i ženke. Ovo je ukupno četvrti kontingent jedinki evropskog jelena od početka sprovođenja procesa ponovnog naseljavanja ove divljači na prostore jugozapadne Srbije, iz kojih je pre mnogo godina praktično istrebljena.

Ovi jeleni će, zajedno sa onima dopremljenim u januaru formirati krdo koje će u leto biti pušteno iz repro centra na otvoreni prostor zlatiborskog lovišta. Postoji mogućnost da uskoro bude dopremljen još jedan kontingent.

„Prošle godine 19 jedinki, ove 16… Sve ide svojim tokom, projekat traje od tri do pet godina… U planu nam je ukupno 100 jedinki i nadamo se da ćemo dostići taj broj“, kaže upravnik lovišta na Zlatiboru, Goran Radović.

Očekuje se da bi uskoro na svet mogla da dođu i prva mladunčad.

„Iskreno se nadamo tome. Košute od prošle godine sigurno bi trebalo da se otele, a malo mlađe jedinke su bile na granici polne zrelosti, pa za njih nismo sigurni. Ali, radimo monitoring, pa ćemo videti“, dodaje Radović.

Jedinke koje su već puštene na prostor lovišta povremeno i dalje dolaze na hranilice kod repro centra.

„Oko repro centra ima nekih sedam ili osam jedinki. Letos nisu bile tu, ali su došle tokom zime, usled nedostatka hrane. Neke su čak prelazile i u Bosnu, ali znamo gde nam se svaka jedinka dopremljena prošle godien nalazi, u principu su uvek u blizini“, zaključuje Radović.

Mužjak koji je prvi iz ovog kontingenta pokušao da se otisne na nepoznatu teritoriju na kraju je najviše oklevao. Možda zbog urođenog opreza, a možda samo kako bi što duže pozirao pred kamerom.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.