Četvrta žrtva u Srbiji

SRBIJA-Danas je 19. dan od kada se korona virus pojavio na tlu Srbije. Žena iz Niša, dugogodišnja dijabetičarka, četvrta je žrtva korona virusa, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar za RTS. Broj obolelih u zemlji je 303, a među njima su i beba zbrinuta u bolnici Dragiša Mišović u Beogradu i član Vlade Srbije.

Stručnjaci su zadovoljni dosadašnjim razvojem situacije, te da kriva nije još „savila“ koleno ka ubrzanom rastu koji se očekuje. Da li je naša zemlja u skladu sa brojkama zemalja koje su žarišta epidemija i da li to treba da nas plaši ili da nas teši?

U početku pre svega i brojki koje ćemo predstaviti valja napomenuti da su uračunati samo brojevi zaraženih, bez podataka o broju testiranih kako za Srbiju, tako i za ostale zemlje, što bi mogao da bude faktor koji pokazuje drugačiju sliku, ali ono što je cilj teksta je kretanje broja zaraženih na dnevnom nivou.

Dan, po dan, sat po sat – Srbija

Šestog marta potvrđen je prvi slučaj korona virusa u našoj zemlji. To je rekao na vanrednoj konferenciji za medije ministar zdravlja Zlatibor Lončar, istakavši da je u pitanju importovani slučaj i da se čovek iz Bačke Topole samoizolovao i redukovao kontakte kada je posumnjao da boluje od novog opasnog virusa.

Ipak, to je bila samo inicijalna kapisla. Dugo je Srbija odolevala virusu, ali kada epidemija jednom krene kao i sve druge virusne epidemije ona ne staje tako lako. Iz dana u dan stizale su brojke koje nisu bile alarmante, ali su epidemiolozi i tada govorili da to ne znači ništa i da nas čeka period ubrzanja, te da je druga nedelja kritična. Tih sedam dana kasnije 14. marta u Srbiji je bilo 46 slučajeva zaraženih korona virusom.

Stvari su tada počele da idu svojim prirodnim epidemijskim tokom. Broj zaraženih se kretao od ulaska u drugu nedelju po 6 do 10 na dnevnom nivou, 16. marta je bilo 55 zaraženih, 17. marta 65 i od tada je krenulo blago ubrzanje.

Šta to znači? Od tog trenutka veći broj ljudi je na dnevnom nivou bivao detektovan sa korona virusom, ali i dalje nije došlo do naglog ubrzana, koje su najavljivali epidemiolozi.

Konferencija za medije
Konferencija za medije

Tako, 20. marta smo imali 118 zaraženih, 21. na kraju dana 171, a 22. marta 188 njih – Broj zaraženih na dnevnom nivou se kretao po 30-ak novih zaraženih, a od 23. do 24. marta broj je sa 249 porastao na 303 što je 54 slučaja više nego dan ranije.

Ono što se najavljuje za naredne dane je i masovno testiranje, pa se može očekivati da bude etektovan i vreći boj obolelih, dok epidemiolog Predrag Kon procenjuje da ih je sada već od 1.300 do 1.500 virusnih rezervoara.

Blic,RTS

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.