Četvoročlana porodica živi u devet kvadrata (VIDEO)

POŽEGA – Četvoročlana romska porodica Mitrović iz Požege živi 14 godina u uslovima nedostojnim 21 veka. Sve vreme tražili su pomoć od nadležnih, ali im nikada niko nije izašao u susret. Iz opštine, pak, tvrde da se postepeno rešavaju romska stambena pitanja, kao i da će i njihovo biti razmatrano ovog meseca.

Goran i Svetlana žive sa dva sina od 14 i 12 godina u devet metara kvadratnih pomoćnog prostora, u dvorištu Goranove kuće u kojoj nema mesta za njih, jer u njoj živi njegova majka, snaja i dvoje dece. Bez pristojne kuhninje, vode u kući, bez veš mašine, bez pristojnog kupatila i uvedene struje.

„Mlađi sin mi je astmatičar, a ovde je vlaga. Stariji sin od 14 godina spava sa mnom u krevetu, mlađi s ocem. Ovde u kući ih zimi kupam, leti napolju, uslove nemamo“, vajka se Svetlana.

Žive od od 11 000 dinara socijalne pomoći, vode se na Birou za zapošljavanje i ponekad zarade neku dnevnicu iz nadnica, ali stalnog posla nemaju.

Kažu kucali su na sva predsednička vrata ovih godina, da im reše stambeno pitanje, ali iza njih je  stalno odjekivala tišina.

 

„Obraćao sam se svim predsecnicima opština koji su ovih godina bili u Požegi i niko od njih nam ništa nije pomogao“, žali se Goran, dok Svetlana pokazuje papir kao dokaz da se pomoglo drugim porodicama koje su tražile pomoć.

Iz Centra za socijalni rad navode da su uz pomoć opštine već rešili neke stambene probleme Roma, kao što je adaptacija i opremanje stana koji je izgoreo Marici Spasojević ili pomoć Dejanu Mitroviću kome je izgoreo boravišni prostor, kao i da obezbedjuju ugroženima i materijal kako bi sami rešavali neke goruće probleme.  Iz opštine kažu da će Veće ovog meseca zauzeti stav i u rešavanju problema Goranove porodice.

„Ne možemo mi to promptno da rešavamo, nismo u situaciji. Moramo biti solidarni i hoćemo to da pomognemo, ali institucije moraju da poštuju način na koji funkcionišu. Biće potpomognuto, a sa koliko ne znam“, tvrdi člang Opštinskog veća Radoslav Obradović.

Mitrovići se nadaju konačnoj pomoći, a ona bi  bi bila ili da se adaptira prostor, dozida neka prostorija, ili otkupi deo kuće koju imaju u dvorištu.

„Da imaju moja deca svoj kutak, da imaju svoju sobu i kupatilo, jer ih je sramota da dovedu drugare ovde“, nada se Svetlana.

Goran, pak, veruje da će ovog puta imati više sreće.

„Verujem u Boga, a isto tako verujem i u dobre ljude i nadam se da će se ovog puta javiti neko od dobrih ljudi da nam na bilo koji način pomogne“, veruje Goran.

U Požegi živi 220 romskih porodica, sedam je stambeno ugrožnih, 61 prima socijalnu pomoć, dok su 186 Roma korisnici narodne kuhinje. Prema procenama Centra za socijalni rad, sedam porodica ima ugrođeno stambeno pitanje, a konačno rešenje bila bi gradnja 10 stanova na već opredeljenoj lokaciju, ukoliko Evropska unija izdvoji sredstva.

You may also like...