Četrdeseta godišnjica Titove smrti (VIDEO)

UŽICE – Danas je tačno četiri decenije od kako je umro doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito. Iako je i dalje na snazi vanredno stanje mnogi sugrađani izdvojili su vreme da polože cveće ispred njegove biste i tako iskažu poštovanje.

Da je Tito imao profil na društvenim mrežama možda bi najviše pratilaca imao iz grada na Đetinji. Ni jedan grad nije toliko vezan za kult njegove ličnosti kao Užice, koje je i nosilo njegovo ime. Početkom šezdesetih godina napravljen  je Trg partizana gde je postavljena Titova bista visine 4,75 metara, viša čak i od njegove biste u rodnom mestu Kumrovcu.

„Užice je dobilo jedan vid ekspanzije u građevinskom smislu, u infrastrukturi, u sređenosti grada i u svim drugima asektima života. Tome je kumovala i činjenica da je Užice bilo centar Užičke republike u vreme drugog svetskog rata“, rekao je Goran Novaković kustos istoričar Narodnog Muzeja Užice.

Tito je često posećivao Užice i uvek mu se rado vraćao o čemu svedoče brojna dokumenta. Tokom Drugog svetskog rata Broz je na čelu partizanskog štaba rukovodio operacijama na frontu upravo iz zgrade gde se danas nalazi muzejska postavka – Užička republika. Najinteresantniji deo postavke za posetioce je Titova soba.

„Mi smo ovu sobu rekonstruisali na osnovu nekih svedočanstva i pisanih događaja i uspomena koje smo imali iz tog perioda. Naravno uz neke sitne izmene“, kaže Novaković.

Ove godine godišnjica nije organizovana zbog vanrednog stanja, ali to nije sprečilo mnoge sugrađane da iskažu poštvanje i ostave cveće ispred njegove biste.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.