Četiri nova zajednička izdanja Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske


UŽICE- Promocija novih zajedničkih izdanja Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske priređena je u Svečanoj sali Gradske kuće, u okviru obeležavanja Dana grada. “Mostovi na krivoj Drini” izdanje na srpskom i na engleskom jeziku, “Petar drugi Petrović Njegoš”, “Dr Stevan Moljević – izabrani tekstovi” i “Kralj Petar drugi Karađorđević”, izdanja su nastala kroz zajedničku saradnju dva arhiva koja traje gotovo 15 godina.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić istakao je da saradnju dva arhiva veoma značajna.

“Mi smo u poslednje dve godine objavili četiri velike knjige sopstvenim snagama uz pomoć Gradske uprave Užice i grada Banja Luke. Iza toga stoji intelektualni trud predanih arhivista, istoričara, ljudi koji su posvećeni svom poslu iz dve arhivske institucije,”naglasio je Stojnić.

foto.grad uzice

“Arhiv Republike Srpske bio je inicijator da se dva istorijska arhiva povežu zajedničkim projektima i naišli smo na izuzetan korektan i topao prijem, a plod dugogodišnje saradnje su ove četiri knjige, kojima se možemo ponositi jer su i kvalitetne i veoma značajne“,istakao je Dušan Popović, predsednik Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske i urednik zajedničkih izdanja .

Direktor Istorisjkog arhiva Užice Željko Marković podseća da je saradnja između ova dva arhiva pokrenuta 2006. godine.

foto.grad uzice

“Sve što radimo ima veze i daje smisao dokumentima koje su usvojile Vlade Republike Srbije i Republike Srpske, a to su Sporazum o specijalnim vezama i Povelja o jedinstvenom srpskom kulturnom području. Upravo ta dva dokumenta dala su nam povod da učvrstimo saradnju i kao njen rezultat imamo zajedničke knjige i izložbe. Pripremamo i nove sadržaje. Već imamo dogovor da naredne godine zajednički objavimo dve knjige, izdanje Momčila Vukovića Birčanina pod nazivom Nemanjići žene vladara koja dosad nije štampana u Srbiji, i knjigu Ilije Misailovića o zlatiborskom četničkom korpusu koji je bojevao i ovde u Srbiji u vreme drugog svetskog rata kao i spasavajući srpski živalj u Istočnoj Bosni”,rekao je Marković.

Marković dodaje i da su veoma zahvalni na podršci koju dobijaju od Ministarstva kulture kao i gradova Užica i Banja Luke.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.