Centralizovana laboratorija za skrining materice u Užicu (VIDEO)

UŽICE – U Domu zdravlja Užice ove godine biće formirana Centralizovana citološka laboratorija za skrining materice za Zlatiborski i Moravički okrug.

„Nacionalni centar za skrinig materice za Zlatiborski okrug do sada je bio u Domu zdravlja Užice gde su pacijentkinje jedino mogle da obave testiranje, međutim, formiranjem Centralizovane citološke laboratorije, testiranja, odnosno papa briseve, će uzimati lekari u zdravstvenim ustanovama u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, a pločice će biti poslate u Centar na analizu“, navela je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Ana Mijatović Ristović.

Ona je rekla da je Dom zdravlja Užice već šestu godinu u projektu Nacionalnog skrininga materice i za prve tri godine broj uzetih papa briseva je oko 20 hiljada, što će iznositi i za druge tri godine.

„Najvažnija je prevencija, jer je karcinom grlića materice jedan od retkih koji može da se spreči redovnim pregledima. Neophodno je od pet do deset godina da se razvije bolest od prvih promena. Naprimer, prve godine smo imali 80 premalignih promena, koje su izlečene. Prošle godine smo imali 425 premalignih promena. Sada su nam ciljna populacija pacijentkinje koje tri godine nisu bile na pregledu. Apelujem da se jave i zakažu preglede kako bi se nastavilo sa prevencijom raka grlića materice“, kazala je načelnica povodom XIV evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se obeležava od 20. do 26. januara.

Prevencija podrazumeva pored Nacionalnog skrininga materice koji je organizovan i redovnu kontrolu koje same pacijentkinje zakazuju. Takođe, prevencija je i HPV vakcinacija devojčica od 12 do 15 godina koja se u Srbiji još uvek odvija na zahtev roditelja.

Srbija je peta u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice.

You may also like...