Cena dobra, prinos mali: Vrućine dotukle malinu

SRBIJA- Cena malina u otkupu ovog leta otišla je u nebesa. Hladnjačari maline plaćaju od 350 do 400 dinara po kilogramu i to odmah na ruke ceo iznos. Ovo, istina, važi za malinu prve i ekstrakategorije.  Ona organska dostiže još veću cenu – 450 dinara po kilogramu, piše Politika. Tako dobru otkupnu cenu malinari ne pamte. Dobijaju ovih dana po kilogramu u proseku više od tri evra, pa i 3,5. To je dvostruko više od inače dobre cene koju su postizali ranijih godina. 

foto.zoomue

 Rod je manji ne samo kod nas, već i u drugim zemljama koje su malinarske velesile, što je automatski dovelo do rasta cena. Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara potvrđuje da je cena dobra, ali je problem to što je prinos mali. Zato, uprkos tome što će proizvođači dobiti i 3,5 evra po kilogramu, ukupna zarada im ni izbliza nije tako enormna. Jer, umesto 15 tona po hektaru prinos će biti znatno manji, možda i prepolovljen. 

Ovaj poslednji tropski talas je dotukao malinu. Plod gori, kao i lišće, biljke su dehidrirane, a plodovi sve manji. Umesto da imaju 10 do 15 grama sada teže tek nekoliko grama. Ako ne padne kiša mi smo berbu završili, jer nećemo imati šta da uberemo. Džaba će nam biti cena i od hiljadu dinara po kilogramu ako maline nema“, objašnjava Radović.

 Dodaje da nije samo vrućina bila pogubna za ovogodišnji rod. Prvo je februar bio topao, pa je bilo mraza i snega u aprilu, a kao šlag na tortu i grad je pogodio neka sela u ivanjičkom, požeškom i ariljskom kraju, tradicionalnim malinarskim regionima. Pre tropskog talasa procenjivano je da će rod biti manji od 40 do 50 odsto, a posle ovih vrućina, kada u selu Prilike kod Ivanjice beru malinu na 38 stepeni u hladu, rod može da bude i 60 odsto manji od prosečnog. 

Politika

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.