Čekajući fast garaže (VIDEO)

UŽICE – Užice ima dugogodišnji problem sa parkiranjem, jer ima 27 hiljada automobila registrovanih na teritoriji grada, a samo 930 parking mesta u zoni naplate. Dok za fast garaže nema zainteresovanih investitora, iz gradske kuće najavljuju još sto parking mesta u zoni naplate i izmenu odluke po kojoj će novogradnja morati da ima obezbeđen parking prostor.

Ako se spremate da dođete u Užice naoružajte se strpljenjem. Ovu osobinu već godinama poseduju Užičani, jer im je svakodnevo potrebna dok ne nađu mesto za parkiranje. Da li je reč o slobodnim mestima na ulici ili o parkinzima koji su u sistemu naplate svejedno je, mesto se u centru grada traži najmanje po pola sata bez obzira na doba dana.

Ako su problem, pored konfiguracije terena, napravili soliteri bez parkinga izgrađeni sedamdesetih godina, postavlja se pitanje zašto je danas na snazi Odluka o doprinosima za komunalno opremanje po kojoj je omogućeno da i nove zgrade nemaju parking, već da vlasnik uplati sredstva u gradsku kasu za nedostajuću garažu.

„Priprema se izmena te odluke po kojoj će investitori morati da obezbede dovoljan broj garaža. Mi sada imamo i problem da investitori izbegnu da plate doprinose tako što naprave garaže, ali ih ne prodaju u okviru stanova, već posebno ili ih prodaju kao poslovni prostor“, kaže Budimir Vujović, gradski većnik zadužen za saobraćaj.

Kao jedno od rešenja, grad Užice je još prošle godine doneo odluku da u zakup da parkirališta na deset godina kako bi na njima bile izgrađene fast garaže što bi moglo da uveća kapacitet parking mesta za 1,5 do dva puta. Međutim, od te priče ni godinu i po dana nema ništa konkretno.

„Privatni investitor je odustao kada je video koliko je neiskorišćen parking u Javnoj garaži i da naši ljudi nemaju naviku da parkiraju u zatvorenim prostorima. Ako ima neki zainteresovani investitor neka nam se javi, mi ćemo mu pomoći“, kaže Vujović.

Ako i dok ne zažive fast garaže, Užičanima je u zoni naplate dostupno 930 parking mesta, a uskoro će ona biti proširena za još sto mesta u ulicama Nikole Pašića, Kralja Petra i Srbe Stamenkovića.

You may also like...