Čarobni turistički prsten (VIDEO)

ZAPADNA SRBIJA – „Čarobni turistički prsten“ je tura koja omogućava da putovanjem jezerom, rekom, prugom i drumom turisti posete najatraktivnije lokalitete, kulturno-istorijske znamenitosti i prirodne lepote na području Užica, Bajine Bašte i Višegrada. Prva ovogodišna vožnja priređena je za oko dve stotine hotelijera, predstavnika turističkih agencija sa Balkana i novinara.

Oko 130 kilometara je duga tura kojom će se obići najlepši predeli Zapadne Srbije i Istočne Bosne. Pustolovina započinje na brodu Grizli od jezera Perućac krstarenjem čudesnim zelenim kanjonom reke Drine.

„Ovde je priroda netaknuta, čak ni radio stanica nema signal. Ovde smo samo Bog i mi“, tvrdi kapetan broda Nenad Plazinić.

Posle znamenitosti Višegrada i Andrićgrada nastavlja se popularnim Ćirom, prugom uskog koloseka, do Mokre Gore i Drvengrada, pa drumskim saobraćajem se kroz Nacionalni park „Tara“ upoznaje sa skoro netaknutom bogatstvom biljnog i životinjskog sveta.

Brodom Grizli prošle godine plovilo je oko sedam hiljada, dok se godišnje Šarganskom osmicom preveze i do 70 hiljada putnika. Najčešći posetoci su Slovenci koji su posle Beograda i Vojvodine našli novu destinaciju.

„Ceo ovaj naš „Čarobni prsten“ je putovanje kroz vreme, prirodu i istoriju. April je, vegetacija još nije doživela svoj zamah, a boje su neverovatne. Sam ovaj mir, izolacija u divljni, fascinira goste“, navodi turistički vodič Jelena Vukašinović Milovanović.

Osim Turističkih organizacija Regije Zapadna Srbija i Višegrada u ovaj projekat su uključene turističke agencije, među kojima je organizator programa „Taraturs“ iz Bajine Bašte koja prednjači u receptivnom turizmu.

„Svesni smo svi koliko je ovo značajan turistički proizvod, jedan od najatraktivniji na teritoriji Srbije. Dovoljno je samo reći da su prošle godine bile grupe sa Novog Zelanda“, kaže direkotor TO Regije Zapadna Srbija Miroslav Rađen.

„Ove godine očekujemo da se broj turista poveća za 10 od 15 odsto, imamo najava iz Italije, Nemačke, Bahreina, sa svih strana sveta“, zadovoljan je direktor Turističke agencije „Taraturs“ Goran Glišić.

Ovo  je druga sezona kako se Čarobni prsten sprovodi, a plan je da ove godine tura zaživi jednom nedeljno. Iz nedavno osnovanog Nacionalnog parka „Drina“ Srebrenica se nadaju da će park i Areheološki muzej Skelani biti sastavni deo ovog turističkog proizvoda.

 

 

You may also like...