Čari planinske lepotice Tare (VIDEO)

TARA – Legenda kaže da su stari Kelti, tražeći mesto na kojem bi podigli hram svojoj boginji lepote, stigli na planinu Taru i zadivljeni njenom lepotom rešili da, na mestu sadašnjeg hotela Omorika, podignu hram svojoj boginji. Na Taru se, kažu turisti, ne dolazi na sat-dva ili dan-dva – ko samo jednom na nju kroči uvek joj se vraća.

Prošle godine planina Tara bila je treća najposećenija u Srbiji sa čak 69.847 gostiju. Za razliku od Zlatibora i Zlatara ovde nema mnogo popularnih sadržaja – tri ski staze u blizini hotela Omorika i Beli bor, trim staze sa spravama za vežbanje sasvim su dovoljni gostima željnim pravog odmora.

Hotel Omorika na Tari
Hotel Omorika

„Velika je planina i ima mnogo toga da se vidi i leti i zimi. Dolazimo češće ovde zbog vazduha, a i hrana je odlična. Šta je najlepše na Tari? Ova priroda. To je raj zemaljski“, kažu posetioci koji godinama godišnje odmore provode na ovoj planini.

Malo koja planina ima toliko zelenila, mira i lepih predela kao Tara. Zato i ne čudi što je i zvanično najlepša srpska, a ujedno i jedna od najlepših planina Evrope. Poseduje izuzetne klimatske uslove koji povoljno utiču na lečenje astme, bronhitisa i anemije, a planinski vazduh podstiče jačanje imunološkog sistema organizma.

Planina Tara se prostire na 19.200 hektara i zbog svojih izuzetnih prirodnih retkosti 1981. godine dobar njen deo proglašen je nacionalnim parkom. Prosečna nadmorska visina od 1000 do 1200 metara i netaknuta priroda idealan su spoj za odmor i oporavak i upravo je to na čemu se bazira ponuda hotela na ovoj planini.

„Ono na šta mi, VU Tara i hotel Omorika, stavljamo akcenat je aktivni odmor. Našim gostima su na raspolaganju bazen, sauna, teretana, trim staze. Pripremili smo neke posebne tretmane za naše goste, odnosno pakete usluga. Svakog dana imamo organizovane šetnje, planinarske ture i izlete“, objasnio je Lazar Lazarević, menadžer prodaje u VU „Tara“.

Na Tari je svoje stanište našlo oko 1000 biljnih i više od 200 životinjskih vrsta, a najlepše na njoj svakako je drvo neizmerne lepote Pančićeva omorika. Na Tari je dobar i kvalitetan odmor zagarantovan, u neposrednoj blizini su reka Drina, jezero Perućac, Bajina Bašta, manastir Rača. Tu su i Mokra Gora sa  Šarganskom prugom, Drvengrad, Višegrad, Kremna rodno mesto proroka Tarabića, a kada sve to obiđete vratićete se na Taru, kako reče jedan od gostiju „tamo gde je zemaljski raj“.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.