Čakarevići bi i više od devetoro dece, da su bolji uslovi u državi (VIDEO)

MIROSALJCI, ARILJE – Valentina, Kristijan, Svetlana , Dragana, Tomo, Rada, Stojan, Srećko i Maša najveće su blago koje su za 15 godina braka izrodili Predrag i Maja Čakarević iz ariljskog sela Mirosaljci.

Tridesetogodišnjoj Maji nije neobično da ima devetoro mališana o kojima brine, jer i ona ima četrnaestoro braće i sestara.  Predrag zarađuje za porodicu kao drvoseča i pečenjem ćumura i po ceo dan je van kuće. Ali, tvrdi, nije teško kad ih uveče sve vidi.

„Ne može da ti je teško, ćutiš, radiš i trpiš. Ali kad ih vidim kad se okupe i igraju ne osećam ni taj rad, ni umor“, priča Predrag.

On je sagradio novu kuću uz pomoć prijatelja pre tri godine i nešto nameštaja uneo taman da imaju gde da prespavaju. Deca su pristigla pa pomažu. Oni nemaju igračke kao druga deca, glavna igra im je fudbal u pesku ispred kuće. Sanjaju ono o čemu druga deca i ne razmišljaju, da imaju struju, da imaju nameštene sobe, bazen, da letuju na moru i imaju mobilne telefone, laptop…

Predrag kaže da bi imali i više dece kad bi bili bolji uslovi života u državi i kada bi se, umesto što se samo priča o natalitetu,  nekako stvarno i pomoglo porodicama sa više dece. Bar rasterećenjem dažbina.

„Mi od države imamo samo 18,5 hiljada dinara socijalne pomoći. Struju su nam isključili zbog duga od 97 hiljada dinara. Knjižice nemamo overene, dečiji dodatak nemamo, jer traže overene knjižice. A mi to nemamo od čega da platimo, ja zarađujem da bih decu izdržavao, obukao, obuo“, kaže Predrag.

On dodaje da će obnoviti zasad maline, koji im se prošle godine osušio, a nada se da će se nekako izboriti sa kreditom za kuću, pa polako da podigne i štalu i zapati stoku, kako bi bili pravo seosko domaćinstvo. U zaseoku Čakarević, pored devetoro njegove dece, u još četiri porodice živi 15 mališana i svi oni putuju u školu udaljenu sedam kilometara. U vremenima kad se Srbija bori za povećanje prirodnog priraštaja i očuvanje sela, za ovaj zaseok bogat decom bi značilo i da se preostalih oko kilometar puta asfaltira.

 

You may also like...